Obilježen Dan Obalne straže RH i 5. obljetnica osnutka

U Pomorskoj bazi Lora u Splitu, danas, 5. listopada 2012. obilježen je Dan Obalne straže RH i 5. obljetnice osnutka svečanim postrojavanjem pripadnika Obalne straže i prigodnim obraćanjem zapovjednika HRM-a kontraadmirala Ante Urlića , ujedno i izaslanik ministra obrane i načelnika GS OSRH, te zapovjednika Obalne straže kapetana bojnog broda Marina Stošića. Svečanost su nazočili i predstavnici Grada, Županije, sveučilišne zajednice te institucija koji provode zadaće nadzora i zaštite prava i interesa RH na moru.

Tom prigodom zapovjednik Obalne straže RH uručio zahvale zaslužnim pojedincima i ustanovama koji su pridonijeli ustrojavanju i razvoju Obalne straže RH. Zahvalnice su tako dodijeljene zapovjedniku  HRM-a, kontraadmiralu Anti Urliću, prvom zapovjedniku Obalne straže RH, viceadmiralu Zdravku Kardumu, Postaji pomorske policije Split, u ime MUP-a RH  i  Lučkoj kapetaniji Split, u ime MPPI.

U prigodnim obraćanjima istaknuto je, kako je Obalna straža RH kao organska sastavnica HRM-a kroz ovih pet godina postojanja postigla zapažene rezultate te se profilirala kao nezamjenjiv servis Hrvatske države u zaštiti njenih interesa na moru. Također, rečeno je kako je Odluka Vlade RH o gradnji novih ophodnih brodova unijela puno optimizma i  radosti među pripadnicima Obalne straže. Nadalje, ističe se da je temeljna snaga Obalne straže RH, mladi, visoko educirani i motivirani djelatnici, na kojima se temelji status i  budućnost ove postrojbe. Oni su kreativna snaga koja multiplicira sposobnosti i daje garanciju da će Obalna straža RH zajedno sa drugim tijelima državne uprave, biti spremna za nove izazove i rizike u zaštiti  nacionalnih interesa na hrvatskom moru.

Obilježen Dan Obalne straže RH i 5. obljetnica osnutkaObilježen Dan Obalne straže RH i 5. obljetnica osnutkaObilježen Dan Obalne straže RH i 5. obljetnica osnutkaObilježen Dan Obalne straže RH i 5. obljetnica osnutka