Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara | Foto: MORH/ J. Kopi

Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Vukovar je simbol zajedništva, žrtve i budućnosti. Ujedinjeni, bez podjela, trebamo se pokloniti vukovarskim žrtvama i graditi budućnost bolje RH, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić u sklopu izaslanstva Vlade Republike Hrvatske, predvođenog predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, sudjelovao je u subotu 18. studenog 2023. godine u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice stradanja Vukovara, u prigodi obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Obilježavanje je počelo ispred Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro”, gdje je održan prigodni program. Zatim je formirana Kolona sjećanja koja je krenula na križni put vukovarskim ulicama, predvođena vukovarskim braniteljima, članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara te povijesnih postrojbi i pripadnicima Hrvatske vojske.

Uoči Kolone sjećanja predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pozvao je iz Vukovara na dostojanstveno obilježavanje Dana sjećanja i žrtve Vukovara i Škabrnje te svih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

“Danas je dan kada je Hrvatska ujedinjena, danas obilježavamo sve žrtve iz Domovinskog rata, a ponajprije žrtvu Vukovara i Škabrnje. Vukovar je simbol hrvatske slobode i hrvatskog stradanja. Vukovar je bio grad koji je slomio velikosrpsku agresiju i nakon kojega su stvari krenule prema pobjedi u Domovinskom ratu”, rekao je Jandroković te dodao kako se upravo zbog svih žrtava koje su stradale u Domovinskom ratu trebamo pokloniti žrtvi grada Vukovara i njegovih stanovnika.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković poručio je kako je Vukovar mjesto zajedništva, a ne podjela te da hrabrost hrvatskih branitelja obvezuje da štitimo dignitet Domovinskog rata.

“Došli smo u Grad Heroj, grad svjetionik hrvatske slobode, simbol Domovinskog rata da u zajedništvu i s iznimnom čašću odamo poštovanje hrvatskim braniteljima, onima koji su najzaslužniji za hrvatsku slobodu i demokraciju u proteklih više od 30 godina”, rekao je Plenković.

Dodao je da je Vukovar itekako propatio u Domovinskom ratu te da se, od mirne reintegracije u naš teritorijalni i ustavnopravni poredak 1998., razvija ulaganjem svih dosadašnjih vlada: “Naša je Vlada posebno ovih nekoliko godina učinila maksimalne napore kada je riječ o ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, obrazovanje, zdravstvo i školstvo”.

“Naša je zadaća da maksimalno vodimo računa o Vukovaru, a posebno o hrvatskim braniteljima i da iskažemo poštovanje žrtvama velikosrpske agresije koja je svoje najgore izdanje dobila 1991. godine”, poručio je Plenković.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić u ovoj je prigodi istaknuo kako je Vukovar simbol hrvatskog zajedništva, hrvatske žrtve i hrvatske budućnosti.

“Naglasak je danas na budućnosti, naučili smo lekcije iz prošlosti i na tome trebamo graditi smjernice kako i na koji način učiniti Hrvatsku jačom i snažnijom”, rekao je Anušić.

Naglasio je kako je žrtva Vukovara, najveća žrtva, koju je hrvatski narod mogao podnijeti 1991. godine te da je Vukovar spasio istočnu Hrvatsku, a samim time i cijelu Hrvatsku.

“Kao branitelj divim se vukovarskim braniteljima, oni su bili najbolje što smo imali. Ujedinjeni, bez ikakvih podjela, trebamo se danas pokloniti vukovarskim žrtvama i zahvaliti njihovim obiteljima te odajući im počast graditi budućnost bolje Hrvatske koja je ispred nas”, poručio je iz Vukovara potpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić.

Sudionici 25. Kolone sjećanja su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položili ruže na počivališta poginulih, ubijenih branitelja i civila.

Počast žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja žrtvama iz Domovinskog rata odali su predstavnici hrvatskih branitelja Vukovara predvođeni posljednjim zapovjednikom obrane grada Brankom Borkovićem, izaslanstvo Predsjednika Republike Hrvatske predvođeno predsjednikom RH Zoranom Milanovićem, izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem, izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvođeno predsjednikom Andrejem Plenkovićem, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

Molitvu za žrtve iz Domovinskog rata predvodio je mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, a misno slavlje za sve žrtve Domovinskog rata služio je mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Hrvatskoj.

Na kraju prigodnog obilježavanja, izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske položila su vijence i zapalila svijeće na spomen-obilježju masovne grobnice Ovčara.

Obilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu VukovaraObilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara