Obilježen Dan vojne kapelanije "Sveti Ivan Pavao II." | Foto: MORH / F. Klen

Obilježen Dan vojne kapelanije “Sveti Ivan Pavao II.”

Ivan Pavao II. bio je veliki zagovornik hrvatskog naroda pred cijelim svijetom, a posebno u vrijeme kada je naš narod prolazio kroz kalvariju osamostaljenja, rekao je ministar Banožić

U kapelici “Sv. Ivana Pavla II.” u Ministarstvu obrane RH u petak, 23. listopada 2020. godine generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo predvodio je misno slavlje povodom obilježavanja Dana Vojne kapelanije “Sveti Ivan Pavao II.”. Misno slavlje održano je uz poštivanje preporučenih i propisanih mjera za suzbijanjem pandemije koronavirusa.

Obilježavanju Dana Vojne kapelanije prisustvovao je ministar obrane Mario Banožić, državni tajnici Branko Hrg i Zdravko Jakop, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj sa suradnicima, glavni inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović i drugi.

Prisjećajući se velikog sveca i pape Ivana Pavla II., ministar obrane podsjetio je kako je bio veliki zagovornik hrvatskog naroda pred cijelim svijetom, a posebno u vrijeme kada je hrvatski narod prolazio kroz kalvariju osamostaljenja.

“Među prvima je priznao Republiku Hrvatsku, što je bio presedan u povijesti diplomacije Vatikana. Koliko je poštovao naš identitet i kulturu potvrđuje činjenica da je stalno isticao kako je naš narod prvi slavenski narod koji je prihvatio kršćanstvo i postao dio zapadno-kršćanskoga civilizacijskog kruga”, rekao je ministar Banožić.

Admiral Hranj istaknuo je kako nam život, djela i propovijedi Ivana Pavla II. trebaju biti vodilja u daljnjem radu i svakodnevnim zadaćama.
“Poziv vojnika je služba domovini i narodu. Naš poziv je zanimljiv, često složen i težak. Stoga nam ponekad treba vremena za odmor, da primimo savjet, da nas netko ohrabri i razumije, a to sve imamo upravo u Vojnom ordinarijatu”, kazao je admiral Hranj.

U svojoj propovijedi, don Marko Medo podsjetio je obraćanja pape Ivane Pavla II. čovječanstvu za koje se čini kao da je izgubljeno u samoljublju i strahu: “Ne bojte se, otvorite vrata Kristu!”.

“Ivan Pavao II. bio je uvjeren da je Bog od središnje važnosti za čovjekov život, mogao je muškarcima i ženama uputiti poziv na vjersko i moralno obraćenje. Neka se svatko od nas zapita jesmo li mi danas glas koji će uvijek spremno govoriti istinu i ustati u obranu onih čija ljudska prava gaze totalitarne ideologije svih vrsta? Jesmo li taj glas koji se uzdiže iznad vremenitih i svjetovnih moći?”, poruka je don Mede.

Vojna kapelanija “Gospe Snježne” (raniji naziv) osnovana je Dekretom vojnog ordinarija mons. Jurja Jezerinca 25. prosinca 2002. Pod ovlast kapelanije ubrajaju se sve osobe i objekti u sjedištu Ministarstva obrane i u Zapovjedništvu Glavnog stožera OS RH u Zagrebu.

Od 18. srpnja 2014. kapelanija nosi liturgijski naslov “Sveti Ivan Pavao II.”, a svoj dan slavi 22. listopada.

Obilježen Dan vojne kapelanije “Sveti Ivan Pavao II.”Obilježen Dan vojne kapelanije “Sveti Ivan Pavao II.”Obilježen Dan vojne kapelanije “Sveti Ivan Pavao II.”Obilježen Dan vojne kapelanije “Sveti Ivan Pavao II.”Obilježen Dan vojne kapelanije “Sveti Ivan Pavao II.”Obilježen Dan vojne kapelanije “Sveti Ivan Pavao II.”Obilježen Dan vojne kapelanije “Sveti Ivan Pavao II.”Obilježen Dan vojne kapelanije “Sveti Ivan Pavao II.”Obilježen Dan vojne kapelanije “Sveti Ivan Pavao II.”Obilježen Dan vojne kapelanije “Sveti Ivan Pavao II.”Obilježen Dan vojne kapelanije “Sveti Ivan Pavao II.”