Obilježena obljetnica Vojne kapelanije ZSS-a | HV / J. Ljubičić

Obilježen Dan vojne kapelanije Zapovjedništva specijalnih snaga

U delničkoj župnoj crkvi služena je misa povodom dana zaštitnika Vojne kapelanije Zapovjedništva specijalnih snaga

U delničkoj župnoj crkvi svetog Ivana Krstitelja u petak, 8. studenog 2019. služena je sveta misa povodom dana zaštitnika Vojne kapelanije Zapovjedništva specijalnih snaga, svetog Martina Tourskog te je obilježen Dan sjećanja na poginule pripadnike specijalnih postrojbi iz Domovinskog rata.

Koncelebriranom liturgijskom slavlju, koje je predvodio dekan karlovačkog dekanata, vojni kapelan na Slunju don Milenko Majić, nazočili su izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane zapovjednik ZSS-a brigadni general Perica Turalija, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul kao izaslanik načelnika Glavnog stožera OS RH, obitelji i prijatelji poginulih pripadnika specijalnih postrojbi HV-a te ostali pripadnici Hrvatske vojske, predstavnici MUP-a, civilnih lokalnih uprava i samouprava te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

U prigodnoj propovijedi don Milenko Majić je istaknuo kako je Sv. Martin i kao vojnik živio svoje jasne vrijednosti, a tako su i naši branitelji krenuli u obranu Domovine s istim idealima. Misno slavlje uveličala je svojim nastupom klapa HRM-a “Sv. Juraj” te crkveni župni zbor.

Svečanost se nastavila u vojarni Sžb Ante Šaškor gdje su kod središnjeg križa položeni vijenci, zapaljene svijeće te su pročitana imena poginulih pripadnika specijalnih postrojbi HV.

Sveti je Martin rođen 315. godine u današnjoj Mađarskoj kao sin rimskog vojnika te je prema očevoj volji postao vojnik. Bio je rimski tribun koji je obavljao vojničku službu kao gardist i konjanički časnik u jednom od garnizona carske vojske u Galiji. Kad je grad Tours ostao bez biskupa, Martin je izabran za biskupa te posvećen 370. godine. S ponosom na sv. Martina, svake godine pripadnici vojne kapelanije ZSS-a obilježavaju blagdan svog zaštitnika i Dan sjećanja na sve poginule pripadnike specijalnih postrojbi Hrvatske vojske.