Obilježena 20. godišnjica smrti stožernog generala Zvonimira Červenka | Foto: MORH / F. Klen

Obilježena 20. godišnjica smrti stožernog generala Zvonimira Červenka

Na grobu stožernog generala Červenka položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće

U povodu dvadesete godišnjice smrti stožernog generala Zvonimira Červenka, bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, na njegovom grobu na zagrebačkom groblju Mirogoj, u Aleji hrvatskih branitelja, u srijedu, 17. veljače 2021. godine položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće.

Stožerni general Zvonimir Červenko rođen je 13. studenoga 1926. godine u Prijepolju, Srbija.

General Červenko je 1990. godine izabran za vijećnika Skupštine Grada Zagreba i imenovan za sekretara obrane Grada Zagreba. Do 1992. godine na toj dužnosti organizira i priprema obranu šireg područja grada te ustrojava 14 zagrebačkih brigada Hrvatske vojske.

Vrhunac vojne karijere doseže u srpnju 1995. imenovanjem na dužnost načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske kada vrši neposredne pripreme i zapovijeda svim postrojbama Hrvatske vojske i specijalnim postrojbama MUP-a u vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja”. Na toj dužnosti ostaje do kraja 1996. godine kada odlazi u mirovinu.

U čin stožernog generala promaknut je 2000. godine.

Odlikovan je najvišim vojnim odličjima. Dobitnik je Povelje Grada Zagreba za sudjelovanje u organiziranju i zapovijedanju ukupnom obranom Grada i doprinos Domovinskom ratu.

Obilježena 20. godišnjica smrti stožernog generala Zvonimira Červenka | Foto: MORH / F. Klen