Obilježena 20. obljetnica Središta za borbenu obuku | Foto: MORH/ J. Kopi

Obilježena 20. obljetnica Središta za borbenu obuku

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju u četvrtak 30. ožujka 2023. održana je 20. obljetnica ustrojavanja Središta za borbenu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan”.

Obljetnici su nazočili zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Frank Krsto Frankopan” brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Središta za borbenu obuku pukovnik Roman Kelnerić, bivši zapovjednici Središta za borbenu obuku, predstavnici Udruge Hrvatskih branitelja domovinskog rata, lokalne samouprave i drugi.

“Hrvatska vojska od svog ustrojavanja provodi značajne promjene i prilagodbe kako bi uspješno odradila sve zadaće koje su vezane uz misiju razvoja Hrvatske vojske”, naglasio je brigadni general Željko Ljubas i dodao kako je u tom procesu ključnu ulogu odigralo Središte za borbenu obuku koja je okosnica borbene spremnosti Oružanih snaga RH. “Bitna zadaća Središta je i upravljanje vojnim poligonom “Eugen Kvaternik” jer obuka i ocjenjivanje ne bi bila moguća bez kvalitetne infrastrukture, obučnih i smještajnih kapaciteta”, istaknuo je brigadni general i dodao kako je podizanje obučnih i životnih standarda na tom vojnom poligonu stalna zadaća kako Središta za borbenu obuku, tako i Zapovjedništva za obuku i doktrinu.

Zapovjednik Središta pukovnik Roman Kelnerić rekao je kako su pripadnici Središta za borbenu obuku u proteklom razdoblju uspješno proveli sve zadaće koje su postavljene pred njezine pripadnike što će činiti i tijekom ove godine. Pukovnik je posebno istaknuo činjenicu kako Središte u radu koristi sva iskustva i stručnost koja su stečena u Domovinskom ratu i međunarodnim vojnim operacijama, ali je posebno važno da se Središte prilagodi i novim trendovima prema kojima se treba planirati svaka obuka i izobrazba u sklopu Središta.

Središte za borbenu obuku je počelo s radom 1. travnja 2003., a godinu dana kasnije počelo je koristiti simulacijski sustav Mark 2000 u svrhu planiranja i provedbi vježbi na poligonu, a u cilju provjeravanja obučenosti i spremnosti postrojbi. Nakon toga, sustav je zamijenjen još naprednijim sustavom MILES. Uz svoju temeljnu zadaću, Središte intenzivno radi na održavanju lokalnih i izgradnji novih poligona.

Obilježena 20. obljetnica Središta za borbenu obukuObilježena 20. obljetnica Središta za borbenu obukuObilježena 20. obljetnica Središta za borbenu obukuObilježena 20. obljetnica Središta za borbenu obukuObilježena 20. obljetnica Središta za borbenu obukuObilježena 20. obljetnica Središta za borbenu obukuObilježena 20. obljetnica Središta za borbenu obukuObilježena 20. obljetnica Središta za borbenu obukuObilježena 20. obljetnica Središta za borbenu obukuObilježena 20. obljetnica Središta za borbenu obukuObilježena 20. obljetnica Središta za borbenu obuku