Foto: MORH / T. Brandt

Obilježena 24. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja

Krila Oluja preletom iznad kninske tvrđave odala su posebnu počast preminulom pripadniku Hrvatske vojske Josipu Briškom

Budnicom ulicama grada Knina na čijoj se tvrđavi prije 24 godine zavijorio hrvatski barjak označivši pobjedonosni napredak Hrvatske vojske u borbi za hrvatsku samostalnost i neovisnost, u nedjelju 5. kolovoza 2019. održano je središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja.

Svečanom obilježavanju u Kninu, uz članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te brojne predstavnike braniteljskih udruga, nazočili su najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednici Hrvatskog sabora Milijan Brkić i Željko Rainer, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministri u Vladi RH, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir, saborski zastupnici, načelnica Stožera zračnih snaga Nacionalne garde Minnesote brigadna generalica Sandra L. Best, vojni izaslanici savezničkih i partnerskih zemalja, predstavnici lokalnih i civilnih vlasti, pripadnici Hrvatske vojske te sudionici operacije Oluja.

Najviši državni i vojni dužnosnici susreli su se u Domu Hrvatske vojske s obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i 100%-tnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima te predstavnicima braniteljskih udruga, nakon čega je uslijedila svečanost na središnjem kninskom trgu. Uoči pregleda postroja ratnih zastava postrojbi Hrvatske vojske i policije prijavak predsjednici i vrhovnoj zapovjednici predao je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, a potom su kod spomenika hrvatske pobjede ”Oluja 95” najviši državni dužnosnici zajedno s predstavnicom braniteljskih udruga položili zajednički vijenac, nakon čega je vojni biskup mons. Jure Bogdan predvodio molitvu za poginule hrvatske branitelje.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice VRO Oluja na Trgu dr. Ante Starčevića i Kninskoj tvrđavi | Foto: MORH /T. Brandt

Ruže i svijeće za poginule hrvatske branitelje

U sjećanje i zahvalu svim poginulim hrvatskim braniteljima u borbi za slobodu i neovisnost, a povodom 24. obljetnice VRO Oluja, 12 kadeta Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ i 12 policijskih službenika položila su po jednu ružu na spomenik hrvatske pobjede ”Oluja 95”. Svijeće su u znak zahvalnosti na spomenik hrvatske pobjede ”Oluja 95” položila i 24 hrvatska branitelja.

“Svaki put kad sam u Kninu prolaze me trnci jer znam da je ovdje na današnji dan, uz krvave žrtve, otvorena nova stranica povijesti hrvatskog naroda. Vizija predsjednika Tuđmana, vizija slobodne, neovisne i demokratske Hrvatske. Naš barjak na tvrđavi postao je naša stvarnost. Poslali smo poruku svijetu da imamo pravo sami odlučivati o svojoj sudbini. To pravo spremni smo braniti pred bilo kime i bilo čime, sada i zauvijek,“ kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

“Kao prva hrvatska predsjednica danas imam čast pokloniti se svim braniteljima koji su dali svoje živote, zdravlje. Od nas političara ne očekuju se svađe koje potiču apatiju, beznađe i podjele jer na ovom mjestu izborili smo se da upravljamo vlastitom sudbinom. Mi smo ti koji snose tu odgovornost, svi mi, jer ovo je naša domovina, jedna i vječna i upravo ovdje citirat ću generala koji je rekao: – Rat je gotov, okrenimo se budućnosti!”, poručila je predsjednica, zaključivši kako je naš zadatak Hrvatsku učiniti prosperitetnom zemljom u kojoj se cijeni život i svaki čovjek.

“Danas s osjećajem zajedništva, ponosa i sreće slavimo povijesni uspjeh hrvatskog naroda, u zajedničkom činu oslobađanja hrvatskih teritorija okupiranih od srpskog agresora i Domovinski rat u cjelini“, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, dodavši kako danas najveću čast iskazujemo hrvatskim braniteljima.

Krila Oluja preletom iznad Kninske tvrđave odala su posebnu počast preminulom pripadniku Hrvatske vojske Josipu Briškom | Foto: MORH /T. Brandt

“Oluja je bila trenutak koji je promijenio povijest. Taj datum ima poseban značaj za sve nas“, rekao je na početku svog govora predsjednik Vlade Andrej Plenković te dodao: “Oslobodili smo naš teritorij i svijetu poručili da hrvatski narod sam odlučuje o svojoj sudbini. Dan hrvatske pobjede uvijek ćemo slaviti jer u nama budi emocije i vraća nas u dane kada smo dokazali da nam nijedan cilj nije nedostižan. Nikad nećemo prestati tražiti pravdu za sve žrtve Domovinskog rata. Radimo na rasvjetljavanju svih ratnih zločina i na pronalasku svih nestalih. Naša djeca moraju znati, da nije bilo Oluje, Hrvatska bi danas bila drukčija.“

U svom se obraćanju osvrnuo i na skorašnje predsjedanje Republike Hrvatske Europskom unijom, koje je posvetio hrvatskim braniteljima. Zahvalio im je na njihovom doprinosu u Domovinskom ratu, kao i ministrima obrane i unutarnjih poslova te hrvatskih branitelja, a ovom prigodom prisjetio se i skupnika Josipa Briškog nedavno preminulog u Afganistanu, prve hrvatske žrtve nakon Domovinskog rata”

Također, u svom govoru u Kninu Plenković je istaknuo kako smo odlučni u namjeri da što prije nabavimo višenamjenske borbene avione kako to i priliči jednoj članici NATO-a.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir obratila se u ime udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

“Nikada u životu niste i nećete osjetiti toliko radosti i tuge u istom trenutku kao tog 5. kolovoza ’95. Hrvatski narod je u tom trenutku bio na koljenima, ali ne pred velikosrpskim agresorom, nego pred vama, hrvatskim braniteljima, vama smo se poklonili”, kazala je.

“Tajne o nestalima jesu na drugoj strani obala Dunava, u arhivima onih koji su izvršili agresiju na Republiku Hrvatsku. Tajne danas u Beogradu čuvaju oni koji Oluju nazivaju zločinačkom akcijom, a masovne grobnice i stratišta Hrvata iz 1991. godine mjestima neorganiziranog pokopa manjih skupina preminulih osoba“, istaknula je, poručivši kako nas obvezuju naši mrtvi i nestali, da ih pronađemo i podarimo mir njihovim kostima. “Svima priznajemo pravo na žalovanje za mrtvima i istinu o nestalima, žalimo za svim žrtvama, ali i slavimo pobjedu, jer imamo što slaviti. Kao narod i država pokazali smo snagu i veličinu pobjednika”, zaključila je Alvir.

Povijesno podizanje hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi

Na kninskoj tvrđavi potom su uz podsjećanje na operaciju Oluja pročitana imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja, njih 241. Imena su pročitali glumci Pere Eranović i Krešimir Šimić, djeca poginulih hrvatskih branitelja.

Zvonjava crkvenih zvona simbolično je najavila trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije, a na jarbolu se sa samog vrha kninske tvrđave, kao i prije 24 godine, zavijorila hrvatska zastava.

Ispaljena su dvadeset i četiri počasna plotuna, a svečanost je nastavljena letačkim programom u kojem je kninskim nebom preletjela akro grupa Krila Oluje koja je ove godine obilježila 15. obljetnicu osnutka. Krila Oluje svojim letom iznad Kninske tvrđave izvela su formaciju pod nazivom “missing man” kojim su odali počast preminulom pripadniku Hrvatske vojske, skupniku Josipu Briškom.

Na kninskoj tvrđavi ministar obrane Damir Krstičević prisjetio se tog povijesnog dana, oslobađanja Knina prije 24 godine.

“Osjećaj kad smo ušli u naš grad za svakog hrvatskog branitelja bio je ogroman. Četiri godine rata, a nakon toga tih nekoliko dana oslobođenja, dani su slave, ponosa, zajedništva. Bili smo sretni. Radili smo nešto dobro za narod, za državu. Mir, sloboda, konačno završetak rata.Te emocije je teško prenijeti. Dolazak predsjednika Tuđmana na kninsku tvrđavu, dizanje barjaka, poljubac zastavi, to je nešto veliko što ćemo svi mi branitelji zauvijek pamtiti. Mi rat nismo željeli, napadnuti smo i branili smo se. Hvala dragome Bogu, stvorili smo vojsku i točno na današnji dan došli ovdje u Kninu, donijeli smo mir i slobodu, a najveća hvala svim hrvatskim braniteljima i sudionicima vojno-redarstvene operacije Oluja“, rekao je ministar Krstičević i prisjetio se izuzetnih osjećaja ponosa, zajedništva, sloge i snage.

Krila Oluja preletom iznad Kninske tvrđave odala su posebnu počast preminulom pripadniku Hrvatske vojske Josipu Briškom | Foto: MORH /T. Brandt

Predvođeni svečanim postrojem Hrvatske vojske, MUP-a, hrvatskih branitelja i povijesnih postrojbi, visoki državni i vojni uzvanici uputili su se potom prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, gdje je služena koncelebrirana misa za domovinu koju je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

Svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice VRO Oluja upotpunjeno je vojno-akrobatskim ceremonijalnim programom Počasno-zaštitne bojne na Trgu dr. Ante Starčevića te izloženim taktičko-tehničkim zborom vojne opreme i naoružanja Hrvatske vojske na ulicama grada Knina.

Također, održan je mimohod motocikala i starodobnih vojnih vozila, predstavljene su i brojne braniteljske zadruge, a za sve građane i posjetitelje Knina organizirana je podjela vojničkog graha. Proslava u sjećanje na dane ponosa i slave nastavlja se na ulicama Knina, kao i u brojnim drugim hrvatskim gradovima.

[ngg src=”galleries” ids=”3583″ display=”basic_thumbnail”]