Povodom dana obilježavanja 25. obljetnice pogibije Rudolfa Perešina HRZ položilo je vijenac na Mirogoju | Foto: HRZ

Obilježena 25. obljetnica pogibije pilota HRZ-a Rudolfa Perešina

Junak Domovinskog rata, hrvatski vojni pilot Rudolf Perešin poginuo je tijekom vojno-redarstvene operacije “Bljesak“

Povodom obilježavanja 25. obljetnice pogibije vojnog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Rudolfa Perešina, na njegovom grobu na gradskom groblju Mirogoj u subotu, 2. svibnja 2020. položen je vijenac i zapaljene su svijeće.

Obilježavanju je, uz kćerku Daliborku Perešin i unuku Klaru, nazočilo izaslanstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva predvođeno zapovjednikom 91. krila brigadirom Nikolom Mostarcem, a molitvu je vodio kapelan 91. krila Danijel Čolo.

Tom prigodom brigadir Mostarac je rekao: „Zauvijek će nam u povijesti ostati taj dan, 2. svibnja kada je na svoj posljednji let poletio heroj, vitez i domoljub, pilot Rudolf Perešin. Izvršavajući borbenu zadaću kod Stare Gradiške, biva pogođen zrnima neprijateljskih protuavionskih topova zbog čega njegov avion postaje neupravljiv. Napustio je zrakoplov izbacivanjem iz aviona, ali, na žalost, pada na neprijateljsko tlo. Tek dvije godine i 3 mjeseca poslije Rudi je vraćen u Hrvatsku kako bi mu mogli odati zasluženu posmrtnu počast na tlu njegove i naše domovine.“

Junak Domovinskog rata, hrvatski pilot Rudolf Perešin poginuo je tijekom vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, nakon što su neprijateljske snage 2. svibnja 1995. godine oborile avion MiG-21 kojim je upravljao. Njegovi posmrtni ostaci vraćeni su Hrvatskoj 4. kolovoza 1997. te je 15. rujna 1997. pokopan je na Gradskom groblju Mirogoj.

Stožerni brigadir Perešin ostao je zauvijek zapamćen u Hrvatskom narodu kada je u najtežim trenucima agresije na Republiku Hrvatsku 25. listopada 1991. godine uspio pobjeći s MiG-om 21 i pri tom je izgovorio čuvene riječi: “Ja sam Hrvat! Ne mogu i ne želim pucati u Hrvate“. Odmah nakon toga, kao borbeni pilot, pristupio je postrojbama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Poginuo je kao zapovjednik 21. eskadrile lovačkih aviona 91. zb Pleso HRZ i PZO-a. Sudjelovao je u svim borbenim operacijama HRZ i PZO-a. Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlatom, Redom Stjepana Radića, Spomenicom domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina. Nositelj je medalja za “Iznimni pothvat” i “Bljesak”.

Avion MiG-21 oznake “26 112” kojim je Rudolf Perešin u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt, vraćen je u svibnju 2019. godine u Hrvatsku nakon 28 godina, a prethodno se nalazio u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu. Tijekom svibnja i lipnja 2019. avion je bio izložen ispred Ministarstva obrane gdje su ga svakodnevno razgledali brojni građani i turisti, dječji vrtići, osnovne te srednje škole. Avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina trenutno je smješten u 91. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, nakon čega je planirano da bude izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo položilo vijenac na Mirogoju za Rudolfa PerešinaHrvatsko ratno zrakoplovstvo položilo vijenac na Mirogoju za Rudolfa PerešinaHrvatsko ratno zrakoplovstvo položilo vijenac na Mirogoju za Rudolfa PerešinaHrvatsko ratno zrakoplovstvo položilo vijenac na Mirogoju za Rudolfa Perešina