Obilježena 29. obljetnica osnutka 131. brigade HV - "Sinovi ravnice" | Foto: HV / I. Oršolić

Obilježena 29. obljetnica osnutka 131. brigade HV – “Sinovi ravnice”

Svim pripadnicima 131. brigade čestitam 29. obljetnicu ustrojavanja i hvala vam na svemu što ste dali u obrani Domovine, stoji u čestitci ministra Banožića

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te molitvom kod spomen-obilježba poginulim braniteljima Županje u subotu, 24. listopada obilježena je 29. obljetnica osnutka 131. brigade HV-a – “Sinovi ravnice”.

Na obilježavanju u Županji je uz obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika 131. brigade te izaslanstava udruga proisteklih iz Domovinskog rata, nazočio izaslanik ministra obrane RH načelnik Obavještajne uprave Glavnog stožera OSRH brigadni general Željko Živanović.

131. brigade HV-a osnovana je 25. listopada 1991. Kroz nju je prošlo 7800 pripadnika, 58 ih je smrtno stradalo, a 172 su ranjena. Bila je stožerna snaga obrane županjskog kraja, koja je sačuvala prostor i stanovništvo naselja u županjskoj Posavini. Uoči 29. obljetnice na spomen-obilježju u Županji postavljene su i spomen-ploče na kojima su ispisana imena poginulih pripadnika HV-a i MUP-a.

Ministar obrane Mario Banožić tim je povodom uputio čestitku pripadnicima 131. brigade u kojoj je između ostalog istaknuo:
“Poštovane obitelji poginulih, dragi branitelji, pripadnici  131. brigade HV “Sinovi ravnice” Županja, čestitam vam 29. obljetnicu ustrojavanja. Ovo su dani ponosa i slave, dani kada se počela stvarati jedina nam Domovina Hrvatska. Hvala vam na svemu što ste dali u obrani Domovine!”