Obilježena 29. obljetnica stradanja vukovarske gradske četvrti Borova naselja | Foto: Hrvatska vojska

Obilježena 29. obljetnica stradanja vukovarske gradske četvrti Borova naselja

U Borovu naselju održan je prigodni program pod nazivom “Žrtva Borova naselja za Domovinu”

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno ostataka nekadašnjeg Borovo commercea u četvrtak, 19. studenog 2020. godine započelo je obilježavanje 29. obljetnice stradanja vukovarske gradske četvrti Borova naselja u Domovinskom ratu.

Tako je u organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke” ispred nekadašnje ratne bolnice i skladišta u Borovo commercu, održan prigodni program pod nazivom “Žrtva Borova naselja za Domovinu”.

Uz izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, vijence je položilo i izaslanstvo Ministarstva obrane i Hrvatske vojske predvođeno izaslanikom ministra obrane brigadirom Antom Zelićem i zapovjednikom Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade brigadnim generalom Mijom Validžićem.

Komemoracija je nastavljena kolonom sjećanja u kojoj su sudionici prošli gradskim ulicama do Crkve Gospe Fatimske, gdje je služena misa koju je predvodio zamjenik provincijala Hrvatske franjevačke provincije fra Dragutin Bedeničić.

Također, na obali Dunava u Borovu, komemorativnim skupom “Svjedočenjem protiv zaborava” odaje se počast stradalim braniteljima i civilima, a položit će se i vijenci i na farmi “Lovas”, gdje su iz masovne grobnice 2001. godine ekshumirane 24 žrtve ubijene u Borovo naselju i Vukovaru.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odaje se počast i kod spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu u središtu Borova naselja.
Iz Borova naselja 19. studenoga 1991. nestalo je 167 branitelja, dok je ubijena 51 osoba. Na popisu zatočenih i nestalih iz Borova naselja nalazi se još 56 branitelja i civila.

Obilježena 29. obljetnica stradanja vukovarske gradske četvrti Borova naseljaObilježena 29. obljetnica stradanja vukovarske gradske četvrti Borova naseljaObilježena 29. obljetnica stradanja vukovarske gradske četvrti Borova naseljaObilježena 29. obljetnica stradanja vukovarske gradske četvrti Borova naselja