Obilježena 30. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade Kune | Foto: MORH / F. Klen

Obilježena 30. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade Kune

Ono što ste vi imali nije imala niti jedna vojska. To je srce, to je snaga, to je želja za slobodom, istaknuo je ministar obrane Mario Banožić

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj sa suradnicima, uz članove obitelji poginulih i pripadnike 3. gardijske brigade Kune, nazočili su u četvrtak, 29. travnja 2021. godine na svečanosti obilježavanja 30. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade Kune u Vinkovcima.

Obilježavanju su nazočili i predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Mladen Karlić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinko Tandara, ratni zapovjednici 3. gardijske brigade Kune, vojni ordinarij u RH monsinjor Jure Bogdan, predstavnici regionalnih i lokalnih vlasti, predsjednik ogranka Vinkovci Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune Damir Dujić, predstavnici svih ogranaka veterana 3. gardijske brigade Kune, pripadnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i drugi.

Obilježavanje je započelo misnim slavljem u crkvi Sv. Euzebija i Poliona, a nastavilo se letačkim programom akrobatske grupe “Krila Oluje” Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.
Nakon toga, kod križa na Gradskom groblju Vinkovci položeni su vijenci za poginule branitelje, a zatim je u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” održana Svečana akademija. Tom prigodom pročitana je odluka o dodjeli odlikovanja pripadnicima 3. gardijske brigade Kune kao i odluka o dodjeli Plaketa udruge 3. gardijske brigade Kune.

Plakete za Vladu Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane primio je ministar obrane Mario Banožić koji je svim pripadnicima koji su za vrijeme Domovinskog rata nosili oznake 3. gardijske brigade čestitao 30. obljetnicu osnutka i zahvalio se u ime cijele Vlade RH na svemu što su učinili kako bi imali cjelovitu, sigurnu i slobodnu državu.
“Ono što ste vi imali nije imala niti jedna vojska. To je srce, to je snaga, to je želja za slobodom! Po tome smo i danas priznati kao hrvatski vojnici u cijelom svijetu”, rekao je ministar, prisjetivši se i obitelji stradalih 391 pripadnika legendarnih Kuna koji su dali svoj život za Domovinu, kao i 16 nestalih pripadnika. “Hrvatska vojska danas je poznata po tome da smo se kao mala vojska borili s puno snažnijim neprijateljem i puno toga učinili da danas živimo sigurno i slobodno”, istaknuo je ministar i zahvalio se pripadnicima na svemu što čine za Hrvatsku vojsku.

“U vrhunski izvedenoj operaciji “Bljesak” kojom je oslobođena zapadna Slavonija, upravo su Kune prve kročile u oslobođene Okučane. Ratni put Kuna bio je ključan za uspostavu suvereniteta i pamtimo ga kao put pobjede koji nam je donio dugo očekivanu slobodu i mir u kojem danas žive vaši nasljednici”, poručio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te dodao: “Posebno smo ponosni na naše mlade Kune, na njihove iznadprosječne rezultate u obuci, vježbama i operacijama”.
Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Mladen Karlić čestitajući 30. obljetnicu osnutka 3. gardijske brigade, rekao je kako je riječ o izuzetnoj postrojbi koja je zaslužna za obranu i slobodu Slavonije i koja je ušla u povijest hrvatskog naroda kao pobjednička brigada na koju svaki njen član može biti ponosan.

Goran Basarac, sin pokojnog general-pukovnika Ivana Basarca, ratnog zapovjednika brigade, u ime obitelji se zahvalio pripadnicima 3. gardijske brigade za sve što su napravili u Domovinskom ratu i što su bili tu kada je najviše trebalo. Citirao je dio iz knjige svojega oca posvećene pripadnicima 3. gardijske brigade te na kraju zaključio: “Neka svi zajedno nikad ne posustanemo u obrani digniteta Domovinskog rata, sjećanjima na našu slavnu povijest i čuvanju hrvatske grude za koju je palo toliko hrvatskih sinova i kćeri!”.

U ime svih ratnih zapovjednika 3. gardijske brigade, obratio se umirovljeni general-pukovnik Mladen Kruljac koji je uz čestitku svim pripadnicima, dao prikaz situacije i djelovanja 3. gardijske brigade na terenu za vrijeme Domovinskog rata. “U ratu smo ginuli, sahranjivali suborce, tugovali s obiteljima poginulih i opet išli na ratišta ginuti”, rekao je Kruljac istaknuvši važnost zajedništva i modernizacije Oružanih snaga. “Opremite i modernizirajte Oružane snage da budu garancija sigurnosti i stabilnosti hrvatskoga društva, a ministar obrane ide dobrim putem. Štitite dignitet i istinu Domovinskog rata!”, poručio je Kruljac.

Predsjednik ogranka Vinkovci Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune Damir Dujić rekao je kako su Kune dale nemjerljiv doprinos u obrani Slavonije te kako su na bojištima diljem Hrvatske dokazali ljubav prema domovini. “Treća gardijska brigada imala je krvav i težak ratni put. Nikad nećemo zaboraviti naše poginule i nestale suborce, kao ni njihove obitelji”, rekao je Dujić.

Akrobatska grupa “Krila Oluje”, koja djeluje u sastavu 392. eskadrile aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovala je u svečanom obilježavanju 30. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade Kune novim letačkim programom za ovogodišnju sezonu, koji je predstavljen u srijedu, 28. travnja 2021., u vojarni u Zemuniku. Tom su prigodom po prvi puta nastupali i novi članovi grupe, iskusni piloti i nastavnici letenja iz 392. eskadrile aviona, bojnik Nino Perović i natporučnik Krešimir Oštrić.

Obilježena 30. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade KuneObilježena 30. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade KuneObilježena 30. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade KuneObilježena 30. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade KuneObilježena 30. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade KuneObilježena 30. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade KuneObilježena 30. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade KuneObilježena 30. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade KuneObilježena 30. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade KuneObilježena 30. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade Kune