Obilježena 31. obljetnica Hrvatske ratne mornarice | Foto: MORH/ T. Brandt

Obilježena 31. obljetnica Hrvatske ratne mornarice

U sklopu obilježavanja obljetnice Hrvatske ratne mornarice, Ministarstvo obrane RH i Hrvatska vojska u Splitu i Makarskoj organiziraju Dane otvorenih vrata na brodovima HRM-a

U Splitu je u petak 16. rujna 2022. godine obilježena 31. obljetnica Hrvatske ratne mornarice.
Obilježavanje je počelo polaganjem vijenca u more u Kaštelanskom zaljevu poginulim pripadnicima HRM-a u Domovinskom ratu, a središnja svečanost održana je u Domu HV “General-bojnik Ivo Jelić”.

Izaslanik ministra obrane Branko Hrg zahvalio je pripadnicima HRM-a na svemu što su učinili u Domovinskom ratu i obrani hrvatske obale i otoka. “Imali ste i imate hrabrosti sučeliti se sa izazovima i iz svake situacije izaći kao pobjednici. Biti pripadnikom Hrvatske ratne mornarice nije lako, ali je časno i budi ponos. Ovo je tehnička grana, u kojoj nadogradnja znanja, usvajanje novih sposobnosti i vještina nikada ne završava”, rekao je državni tajnik Hrg. Istaknuo je kako je Vlada Republike Hrvatske odlučna u namjeri da HRM modernizira i opremi te i na taj način pokaže kako modernizacija nije trošak, već investiranje u sigurnost i mir.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli zahvalio je svima koji su položili svoje živote za slobodu domovine i njezinu budućnost te dali svoj doprinos obrani, ustrojavanju i izgradnji Hrvatske ratne mornarice istaknuvši: “Povijest će nas pamtiti po onome što smo učinili i kako smo reagirali dok je bio naš red na straži. Snaga koja grabi naprijed unatoč svim poteškoćama i ograničenjima je čovjek kojemu zahvaljujem za sve što je činio i što čini za razvoj Hrvatske ratne mornarice”.

Svečanosti su nazočili Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović, zamjenik načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Siniša Jurković, pripadnici OSRH i drugi.

U prigodi obljetnice najzaslužnijim pripadnicima HRM-a uručena su odlikovanja, promaknuća, nagrade i pohvale.

Ministarstvo obrane RH i Hrvatska vojska u poslijepodnevnim satima organiziraju Dane otvorenih vrata na brodovima HRM-a.
Zainteresirani posjetitelji moći će u Splitu (Gat Sv. Duje) razgledati raketne topovnjače RTOP-12 “KRALJ DMITAR ZVONIMIR” i RTOP-42 “DUBROVNIK” te VGB “MODRULJ” 202, pratiti natjecanje pripadnika HRM-a i kadeta studija Vojnog pomorstva u vezivanju čvorova te naučiti tehniku vezivanja čvorova od pripadnika HRM-a, za što će najuspješnijima biti dodijeljeni prigodni darovi.

Posjetitelji zainteresirani za karijeru u Hrvatskoj vojsci moći će se iz prve ruke informirati o sveučilišnim studijskim programima Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, o studijskom programu Vojno pomorstvo, koji je pokrenut u suradnji sa Sveučilištem u Splitu, kao i o zanimanju vojnog pilota te programu dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

U nedjelju 18. rujna 2022. u Makarskoj (gradska luka) od 16 do 19 sati za posjetitelje će biti otvoren desantni brod minopolagač DBM.