Obilježena 5. obljetnica ustrojavanja Bojne za potporu | Foto: ZzP/ J.Cebić

Obilježena 5. obljetnica ustrojavanja Bojne za potporu

U vojarni “1. gardijske brigade “Tigrovi” – Croatia” u Zagrebu obilježena je 5. obljetnica ustrojavanja Bojne za potporu Zapovjedništva za potporu

U vojarni “1. gardijske brigade “Tigrovi” – Croatia” u Zagrebu obilježena je 13. rujna 2022. godine 5. obljetnica ustrojavanja Bojne za potporu Zapovjedništva za potporu.

Svečanosti je nazočio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja umirovljeni general-pukovnik Dragutin Repinc, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul, zapovjednik Bojne za potporu brigadir Ivan Anton Žlimen, prvi dočasnik ZzP-a, zapovjednici i prvi dočasnici postrojbi ZzP-a i drugi.

Prigodom obilježavanja 5. obljetnice ustrojavanja, pripadnicima Bojne su uručeni izvodi o promaknuću te pohvale i nagrade.

Čestitajući 5. obljetnicu Bojne admiral Hranj istaknuo je važnost profesionalnog obavljanja zadaća pripadnika ove postrojbe. „Uvjeren sam da ćete kao i do sada sve zadaće obavljati kvalitetno i profesionalno, budite na toj razini i podignite „ljestvicu” još malo više, a potporu za to ćete kod nas uvijek imati. Čestitam najboljima, nagrađenima i pohvaljenima. Čestitam vam Vaš dan, svima vama želim da budemo – Domovini vjerni!”, kazao je admiral Hranj.

Zapovjednik Zapovjedništva za potporu general Fuzul zahvalio je svim pripadnicima Bojne za potporu na svakodnevnom pružanju potpore Ministarstvu hrvatskih branitelja gdje se obiteljima hrvatskih branitelja omogućuje dostojanstven ispraćaj i pokop. „Očuvanje vrednota Domovinskog rata, zaštita hrvatskih branitelja, osoba s invaliditetom, obitelji poginulih i nestalih sudionika Domovinskog rata i njihova statusa u društvu, ključne su pretpostavke očuvanja dostojanstva Domovinskog rata”, rekao je general Fuzul.

Zapovjednik Bojne brigadir Ivan Anton Žlimen podsjetio je na početke ustrojavanja Bojne istaknuvši važnost zadaća koje su obavljali tijekom proteklih pet godina postojanja. Zahvalio je svim pripadnicima Bojne, a posebice prvom zapovjedniku bojne umirovljenom brigadiru Draženu Sebastijanu, koji je ovu novu postrojbu ZzP-a odnosno njezine pripadnike u vrlo kratkom vremenu ustrojio, opremio i uvježbao za nove zadaće – odavanja vojne počasti preminulim hrvatskim braniteljima.

Naime, Sporazumom sklopljenim između Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane Republike Hrvatske određeno je da će odavanje vojnih počasti na pogrebima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata obavljati pripadnici Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova, te je u tu svrhu 2017. godine ustrojena Bojna za potporu. Osnovni cilj nove postrojbe bio je da se na dostojanstven način iskaže i dodatna razina počasti i zahvalnosti prema preminulim hrvatskim braniteljima koji su se stavili na raspolaganje za obranu suvereniteta Republike Hrvatske i sudjelovali u obrani domovine.

Danas Bojna za potporu u odavanju vojnih počasti ima nadležnost djelovanja u gotovo 16 županija Republike Hrvatske. Pored temeljene zadaće pružanja potpore Ministarstvu hrvatskih branitelja, Bojna je odgovorna i za pružanje potpore državnim institucijama i udrugama branitelja iz Domovinskog rata u prigodama svečanog obilježavanja obljetnica i drugih događaja iz Domovinskog rata.

Obilježena 5. obljetnica ustrojavanja Bojne za potporuObilježena 5. obljetnica ustrojavanja Bojne za potporuObilježena 5. obljetnica ustrojavanja Bojne za potporuObilježena 5. obljetnica ustrojavanja Bojne za potporuObilježena 5. obljetnica ustrojavanja Bojne za potporuObilježena 5. obljetnica ustrojavanja Bojne za potporuObilježena 5. obljetnica ustrojavanja Bojne za potporuObilježena 5. obljetnica ustrojavanja Bojne za potporuObilježena 5. obljetnica ustrojavanja Bojne za potporuObilježena 5. obljetnica ustrojavanja Bojne za potporuObilježena 5. obljetnica ustrojavanja Bojne za potporuObilježena 5. obljetnica ustrojavanja Bojne za potporuObilježena 5. obljetnica ustrojavanja Bojne za potporuObilježena 5. obljetnica ustrojavanja Bojne za potporuObilježena 5. obljetnica ustrojavanja Bojne za potporuObilježena 5. obljetnica ustrojavanja Bojne za potporuObilježena 5. obljetnica ustrojavanja Bojne za potporuObilježena 5. obljetnica ustrojavanja Bojne za potporu