Obljetnica stradanja Vukovara i Škabrnje

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast poginulim braniteljima i civilima u agresiji na Vukovar odali su predsjednik Republike Stjepan Mesić, izaslanstvo Hrvatskoga sabora na čelu s predsjednikom Vladimirom Šeksom i izaslanstvo Vlade koje je vodila potpredsjednica i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

U izaslanstvu Vlade bili su i ministar obrane Berislav Rončević, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković. Počast poginulima u obrani Vukovara polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odali su i ratni zapovjednici 204. vukovarske brigade koja je 1991. branila grad – Mile Dedaković i Branko Borković, izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara na čelu sa županom Božom Galićem i gradonačelnicom Zdenkom Buljan, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara te grada Dubrovnika, prijatelja Vukovara.

Na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata sudionici Dana sjećanja na žrtvu Vukovara došli su u Koloni sjećanja hodajući gradskim ulicama od Opće bolnice, u čijem je dvorištu održan prigodni komemorativni skup. Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je kako se ne smije nikada zaboraviti žrtva koju je Vukovar podnio u Domovinskom ratu ni oni koji su taj grad branili godine 1991.

“Međutim, žrtvama Vukovara se možemo na najbolji način odužiti jedino ako oni koji su ostali u Vukovaru imaju zaposlenje, mogu školovati svoju djecu i razvijati ovaj grad”, rekao je Mesić i ocijenio da se u razvoju vukovarskoga gospodarstva dosad moralo i moglo učiniti više. Prema riječima predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa, Hrvatska je još pod dojmom nepravedne presude Haaškoga suda “vukovarskoj trojki”. “Hrvatska mora učiniti sve da, kada već međunarodni sud ne udovoljava pravdi, hrvatski sudovi osude i kazne sve one koji su u Vukovaru činili strašne zločine”, poručio je Šeks.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor rekla je kako Hrvatska neće nikada odustati od potrage za nestalim i zatočenim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu, dodajući da su na popisu zatočenih i nestalih iz Vukovara još 354 osobe.
“Svi mi koji smo danas ovdje na ovaj način prosvjedujemo protiv sramotne presude Haaškoga suda “vukovarskoj trojki” i protiv načina na koji se sudi zločincima bez obzira na to hoće li to netko protumačiti kao miješanje u rad Haaškog suda”, rekla je Kosor.
Za poginule i nestale u Domovinskom ratu na groblju je molitvu predvodio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i biskup đakovački i srijemski msgr. Marin Srakić, koji u crkvi sv. Filipa i Jakova predvodio i misno slavlje.

Istodobno je polaganjem vijenaca na spomen-obilježje pored masovne grobnice i središnjeg križa na mjesnom groblju, komemoracijskim skupom na Trgu dr. Franje Tuđmana i misom u mjesnoj crkvi u Škabrnji obilježena 16. godišnjica stradanja branitelja i civila u tom mjestu. U ime predsjednika Republike vijenac je položio zapovjednik HRM-a komodor Ante Urlić, u ime Vlade ministar Božidar Kalmeta, u izaslanstvu je bio i državni tajnik Ministarstva obrane Mate Raboteg, u ime Hrvatskog sabora potpredsjednik Darko Milinović. Vijence je položilo izaslanstvo Zadarske županije predvođenom županom Ivom Grbićem, izaslanstvo grada Zadra predvođeno gradonačelnikom dr. Živkom Kolegom te izaslanstva brojnih općina i udruga.