Obljetnica Zapovjedno stožerne škole “Blago Zadro”

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski” u Zagrebu, danas , 14. listopada 2011., obilježena je 18. obljetnica i Dan Zapovjedno stožerne škole “Blago Zadro”. Kao i svake godine, obilježavanje je posvećeno sjećanju na heroja Domovinskog rata, branitelja Vukovara generala bojnika Blagu Zadru, čije ime Škola s ponosom nosi od 1995. godine

Obilježavanje je započelo u kapelici Svetog Mihovila misom zadušnicom za general bojnika Blagu Zadru koju je predvodio vojni kapelan pater Zoran Vujičić. Potom je izaslanstvo HVU-a i ZSŠ-a na čelu sa zamjenikom ravnatelja HVU-a brigadnim generalom Slavenom Zdilarom položilo vijence ispred biste Blage Zadre kod Časničkog doma HVU-a.

Središnji dio obilježavanja priređen je u Časničkom domu, uz nazočnost zapovjednika škola i postrojbi, načelnika katedri i odjela HVU-a, te djelatnika, nastavnika i polaznika aktualnog, 20. naraštaja ZSŠ-a, kao i bivših zapovjednika Škole.

Zamjenik ravnatelja HVU-a brigadni general Slaven Zdilar je, čestitavši djelatnicima i polaznicima Dan ZSŠ-a, rekao: „Danas slavimo punoljetnost Zapovjedno stožerne škole koja nosi ime junaka Blage Zadre. Biti punoljetan znači zanos, važnost ali i veliku odgovornost. Danas se prisjećamo poginulih, ranjenih i nestalih branitelja, kojima smo dakako zahvalni za sve što su učinili za Domovinu“. U nastavku obraćanja, Zdilar je istaknuo da slavna povijest škole donosi visoka očekivanja od polaznika i predavača ZSŠ-a. Traže se znanja, vještine, zalaganje i profesionalnost, rekao je general Zdilar.

Čitajući povjesnicu Zapovjedno stožerne škole, njen zapovjednik brigadir Zvonko Brajković podsjetio je da je za Dan škole određen 16. listopada, kada je Blago Zadro prije dvadeset godina položio život za Hrvatsku. „Ponosimo se činjenicom da je od 1993. godine do danas ZSŠ odškolovala više od 1000 polaznika, kroz 19 redovitih i 4 izvanredna naraštaja, 3 tečaja za niže stožerne časnike, 2 tečaja za zapovjednike bojni i 2 tečaja za zapovjednike brigada“, istaknuo je Brajković, dodavši i da je među njima i 27 pripadnika stranih oružanih snaga. “Vjerujem da će u lipnju sljedeće godine svoju diplomu imati i još četiri strana časnika koja su sada na školovanju kod nas”, rekao je zapovjednik ZSŠ-a.

Nakon prigodnih govora nazočnima je prikazan dokumentarni film o ratnom putu vukovarskog heroja, generala bojnika Blage Zadre.

Obljetnica Zapovjedno stožerne škole 'Blago Zadro'Obljetnica Zapovjedno stožerne škole 'Blago Zadro'Obljetnica Zapovjedno stožerne škole 'Blago Zadro'Obljetnica Zapovjedno stožerne škole 'Blago Zadro'Obljetnica Zapovjedno stožerne škole 'Blago Zadro'Obljetnica Zapovjedno stožerne škole 'Blago Zadro'Obljetnica Zapovjedno stožerne škole 'Blago Zadro'Obljetnica Zapovjedno stožerne škole 'Blago Zadro'Obljetnica Zapovjedno stožerne škole 'Blago Zadro'Obljetnica Zapovjedno stožerne škole 'Blago Zadro'