Obuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovniji

Provedena obuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu, najbolji polaznik skupnik Dražen Malančuk

U Inženjerijskoj pukovniji Hrvatske kopnene vojske od 5. do 16. veljače 2024. godine provedena je obuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu na lokacijama vojarne “110. brigade HV” Karlovac i vojnog poligona “33. Inženjerijske brigade HV” u Cerovcu Vukmanićkom.

Obuku je uspješno završilo devet pripadnika Hrvatske vojske, od toga petorica iz sastava Inženjerijske pukovnije, dvojica pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade te dvojica pripadnika Gardijske mehanizirane brigade HKoV. Voditelj obuke je bio zapovjednik Pionirske satnije Inženjerijske pukovnije natporučnik Tomislav Vuković, a obučavatelji su bili također pripadnici Pionirske satnije, narednik Slaven Vnučec, narednik Hrvoje Radovanić i desetnik Marko Vinogradac.

Polaznici su kroz obuku usvojili znanja o taktičko-tehničkim značajkama daljinski upravljanog sustava – robota tEODor, rukovanje robotom, korištenje rendgenskog sustava za snimanje i pregled sumnjivih paketa ili naprava, korištenje alata i pribora iz kompleta sustava.

Robot tEODor opremljen je snažnom manipulatorskom rukom te nizom kamera i svjetala i može se naoružati raznim oružjima i alatima te su tako u dijelu obuke u vježbama s raznim scenarijima korišteni bojevi naboji i projektili za daljinsko uništavanje eksplozivnih naprava. Stečena znanja polaznika obuke primjenjuju se u zahtjevnim zadaćama protuminskog djelovanja i protueksplozijske zaštite, u kojima robotizirani sustav omogućuje siguran pregled, izviđanje, manipulaciju i neutralizaciju raznih vrsta eksplozivnih sredstava sa sigurnih udaljenosti.

Po završetku obuke, 16. veljače 2024. godine, polaznicima su uručene potvrde o uspješno završenom tečaju rukovatelja robotom za PEZ koje im je uručio voditelj obuke, natporučnik Vuković. Najbolji polaznik tečaja bio je pripadnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, skupnik Dražen Malančuk.

Obuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiObuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiObuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiObuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiObuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiObuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiObuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiObuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiObuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiObuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiObuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiObuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiObuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiObuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiObuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiObuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiObuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiObuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiObuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiObuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiObuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiObuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiObuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiObuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovniji