Obuka za rukovatelja vozilom za izvlačenje MRV| Foto: OS RH/ A. Mijoković

Obuka za rukovatelja vozilom za izvlačenje MRV

U Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega, Zapovjedništva za potporu od 13. svibnja do 14. lipnja 2024. provedena je obuka pripadnika OS RH za rukovatelja vozilom za izvlačenje MRV – MRAP Recovery Vehicle

Polaznici su osposobljeni za samostalno rukovanje sa vozilom za izvlačenje u različitim situacijama izvlačenja oštećenog vozila, izračunom opterećenja kod korištenja vozila pri vuči odnosno podizanju tereta, ukrcavanju vozila na željeznički vagon ili priključno vozilo (prikolice/poluprikolice), korisničkom održavanju kao i sigurnosnim mjerama koje prate korištenje takvog zahtjevnog vozila. Najveći dio obuke odnosio se na praktične radnje vuče, izvlačenja i podizanja vozila te vezanje tereta.

Zadaće iz Programa obuke za rukovatelja vozilom za izvlačenje polaznici su potpunosti savladali a program je realiziran u suradnji s pučkim otvorenim učilištem “AMC” Nova Gradiška. Potvrde o osposobljenosti polaznicima je uručio pukovnik Boris Galić.

Razvodnik Ivan Milić, pripadnik Zapovjedne satnije voda NBKO u sastavu Gardijske mehanizirane brigade, izjavio je da je sam rad na vozilu zanimljiv i pun izazova te kako se radi o vozilu s puno mogućnosti za izvršavanje raznih radnji. Istaknuo je kako je ključno biti dobro fokusiran te da je stalno praćenje i provedba mjera sigurnosti najvažniji segment ovog posla.

“Obuku bi preporučio svima pripadnicima Oružanih snaga RH jer se tijekom obuke upoznaje potencijal i mogućnosti samog vozila”, rekao je razvodnik Milić. Posebno je pohvalio instruktore obuke, stožernog narednika Martina Knezovića, stožernog narednika Juru Pavičića i desetnika Josip Reithera kao i voditelja obuke pukovnika Borisa Galića za izniman trud i zalaganje.

Obuka za rukovatelja vozilom za izvlačenje MRVObuka za rukovatelja vozilom za izvlačenje MRVObuka za rukovatelja vozilom za izvlačenje MRVObuka za rukovatelja vozilom za izvlačenje MRVObuka za rukovatelja vozilom za izvlačenje MRVObuka za rukovatelja vozilom za izvlačenje MRVObuka za rukovatelja vozilom za izvlačenje MRVObuka za rukovatelja vozilom za izvlačenje MRVObuka za rukovatelja vozilom za izvlačenje MRVObuka za rukovatelja vozilom za izvlačenje MRV