Obuka za spašavanje vatrogasaca i osoba ugroženih požarom

Protupožarne namjenske organizirane snage OS RH (PP NOS OS RH) s dva helikoptera Mi-8 MTV-1 i Timom za službu potrage i spašavanja Bojne za specijalna djelovanja sudjelovale su s Državnom interventnom postrojbom Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DIP), te Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS) od 9. do 13. lipnja 2010. u Divuljama u zajedničkoj obuci za spašavanje vatrogasaca i osoba ugroženih požarom.

U sklopu obuke Tim SPS uvježban je za izvlačenje posade iz srušene letjelice u moru na način da dolaskom na mjesto nesreće iskače iz helikoptera u more, izvlači unesrećene uz pomoć pojasa ili košare za izvlačenje unesrećenika. Također, pripadnici HGSS-a proveli su obuku vatrogasaca DIP-a, koji su usavršili sve vještine desantiranja, odnosno spuštanja užetom iz helikoptera. Kako bi se izvršila evakuacija civila i spašavanje vatrogasaca iz opožarenog područja dolazak vatrogasaca i HGSS-a na nepristupačne terene omogućen je uz pomoć helikoptera OS RH.

Obučavanje na zemlji i u zraku provedeno je u svrhu provedbe Programa aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2010. godini.