“Oceani boja” u galeriji “Zvonimir”

U galeriji Ministarstva obrane “Zvonimir” u četvrtak, 17. listopada 2013. otvorena je prva samostalna izložba autorice Dalie Mioč pod nazivom “Oceani boja”.

Na izložbi je predstavljeno tridesetak slika u tehnici akril na platnu, koje su nastale u protekle tri godine, a koje autorica tumači riječima da su joj se jednostavno dogodile boje.

U prigodi otvaranja Izložbe povjesničarka umjetnosti Antonija Mlikota osvrnula se na djela istaknuvši kako Dalia Mioč, iako nema formalno slikarsko obrazovanje, u svom likovnom izričaju donosi jedinstvene kompozicije, prvenstveno, eksploziju boja kojima donosi vlastitu ekspresiju osjećaja, misli i sjećanja. Dodala je da: „ žive boje juga, s kojeg je umjetnica potekla, motivi živopisne Neretvanske doline, Dalmacije, otoka, mora te zalazaka sunca, trajno obilježavaju njezino slikarstvo. Dalija svojim djelima donosi apstrahiranu stvarnost, forme pretočene u jedan koloristički slap,tj. Ocean boja kojim nas poziva na propitivanje sebe, vlastitog bitka, postojanja…“. Koliko god izbor motiva bio subjektivno obojen vizijiom same autorice juga i Mediterana, Ocean boja može postati i dio svakog od nas gledatelja, smatra Mlikota, jer će preko ovih slika, osobito naglašenog kolorita, rasplamsati i naša sjećanja na minula vremena, na vlastite vrijednosti, misli i osjećaje, more i zalaske sunce, te na samo nama poznate priče.
 
Dalia Mioč, rođena je u Metkoviću 1971. godine. Studij arheologije i sociologije završila je u Zadru, a svoja prva igranja bojama stavlja na platno 2009. godine slikajući akrilne kreacije meke lirske apstrakcije. Od 2010. godine intenzivnije se bavi slikanjem te surađuje sa ALM-galerijom iz Zagreba, u kojem trenutačno živi i radi.

Izložba se može razgledati do 30. listopada 2013. u radno vrijeme galerije “Zvonimir”, od 10 do 18 sati, uz slobodan ulaz.