Odbor za obranu jednoglasno za postupak nabave Black Hawkova | Foto: MORH/ F. Klen

Odbor za obranu jednoglasno za postupak nabave Black Hawkova

Riječ je o nabavi osam helikoptera Black Hawk ukupne vrijednosti 273,8 milijuna dolara

Saborski Odbor za obranu danas je jednoglasno podržao nabavu osam višenamjenskih helikoptera UH-60M Black Hawk.

Članovi tog Odbora jednoglasno su dali mišljenje za pokretanje postupka za donošenje odluke o nabavi helikoptera kojima se istočna vojna tehnologija zamjenjuje zapadnom.

Nakon što je State Department odobrio hrvatskoj Vladi moguću inozemnu vojnu prodaju helikoptera UH-60M Black Hawk te pripadajuće opreme i usluga, mišljenje saborskog odbora prvi je korak u postupku do donošenja odluke Vlade o nabavi tih helikoptera.

“Neophodno je istočne helikoptere zamijeniti onima zapadne proizvodnje, neophodno je jačati sve sastavnice Hrvatske vojske. Nabava helikoptera Black Hawk još jednom potvrđuje strateško partnerstvo sa SAD-om, kao i predanost Vlade RH ulaganjima u Hrvatsku vojsku”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić na Odboru za obranu.

Riječ je o nabavi osam helikoptera Black Hawk ukupne vrijednosti 273,8 milijuna dolara. Vlada SAD-a osigurala je financijsku pomoć u iznosu od 139,4 milijuna dolara, što čini 51 posto potrebnih financijskih sredstava, a preostalu svotu osigurat će Ministarstvo obrane u trogodišnjem proračunskom razdoblju od 2025. do 2027. godine.

Isporuka svih osam Black Hawkova očekuje se tijekom 2028. godine.

Projekt opremanja višenamjenskim helikopterima UH-60 M Black Hawk pokrenut je 2018. godine radi zamjene helikoptera Mi-8/17 istočnog podrijetla helikopterima zapadne proizvodnje.

Ta prva četiri Black Hawka isporučena su 2022., a nabavljena su, također, na način da je za dva helikoptera financiranje osigurala Vlada SAD-a, a dva je kupila Vlada RH, odnosno Ministarstvo obrane.

Odbor za obranu jednoglasno za postupak nabave Black HawkovaOdbor za obranu jednoglasno za postupak nabave Black HawkovaOdbor za obranu jednoglasno za postupak nabave Black Hawkova