Odbor za obranu podržao Prijedlog odluke o sudjelovanju HV-a u misiji EUMAM | Foto: MORH/ M. Čobanović

Odbor za obranu podržao Prijedlog odluke o sudjelovanju HV-a u misiji EUMAM

Po svojoj strukturi misija EUMAM je prilagodljiva, modularna i fleksibilna kako bi se njezine aktivnosti mogle brzo prilagoditi situaciji u Ukrajini, rekao je ministar Banožić

Odbor za obranu Hrvatskog sabora u ponedjeljak 29. studenog 2022. godine prihvatio je Prijedlog odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EU MILITARY ASSISTANCE MISSION – UKRAINE – EUMAM).

Predsjednik Odobra za obranu Hrvatskog sabora Franko Vidović napustio je sjednicu Odobra i vođenje sjednice prepustio potpredsjedniku Odobra Anti Deuru.

Osvrnuvši se na odlazak predsjednika Odbora za obranu sa sjednice ministar Banožić kazao je: “Ovi manevri koji su izvedeni na sjednici Odbora samo su pokazatelj odbacivanja odgovornosti pojedinaca kao saborskih zastupnika izjasniti se podržavaju li ovu Odluku ili ne”.

Također, ministar Banožić još jednom je objasnio ustavno, odnosno zakonsko uporište u cijelom dosadašnjem procesu koji je, kako kaže, i dosad bio uobičajena procedura.

Predstavljajući Prijedlog odluke članovima Odbora, ministar Banožić je istaknuo kako će sudjelovanjem u ovoj misiji, Republika Hrvatska nastaviti aktivan angažman i doprinos sigurnosnom poretku Europske unije.

“Odgovor država koje dijele transatlantske vrijednosti, naših partnera i saveznika te institucija Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza bio je jedinstven u osudi ruske agresije i jednoznačne podrške Ukrajini”, rekao je ministar Banožić i kazao kako je po svojoj strukturi misija EUMAM prilagodljiva, modularna i fleksibilna kako bi se njezine aktivnosti mogle brzo prilagoditi situaciji u Ukrajini, odnosno potrebama Oružanih snaga Ukrajine.

“Misija EUMAM blisko će surađivati i s partnerima kako bi koordinirala obučne aktivnosti. Upravo ove karakteristike za unaprjeđenje EU misija i operacija navedene su u Strateškom kompasu koji je usvojen u ožujku ove godine”, podsjetio je ministar i rekao kako je Republika Hrvatska od samog početka podržala proces uspostave misije.

Ministar obrane ističe kako je provedena raščlamba mogućnosti doprinosa u misiji EUMAM, pri čemu su definirana područja doprinosa koja uz raspoređivanje stožernih časnika u zapovjedništva misije uključuju i mogućnosti obuke na teritoriju država članica kroz upućivanje razmjestivih timova za obuku, te provođenje obuke na teritoriju Republike Hrvatske.

Ministar Banožić o sudjelovanju Hrvatske vojske u misiji EUMAM rekao je: “Predlaže se da u misiji EU koja će se provoditi na teritoriju država članica Europske unije u 2022., 2023. i 2024. godini sudjeluje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH, uz mogućnost rotacije. Za provedbu ove misije do 100 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u 2022., 2023. i 2024. godini može prijeći granicu Republike Hrvatske i ući u Republiku Hrvatsku, uz mogućnost rotacije. Financijska sredstva za provedbu ove Odluke osiguravaju se na razdjelu Ministarstva obrane u Državnom proračunu”.

Podsjetimo, Hrvatski sabor među prvim parlamentima 25. veljače 2022. usvaja Deklaraciju o Ukrajini, kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu te iskazuje puna podrška teritorijalnoj cjelovitosti, suverenosti i nezavisnosti Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica.

Odbor za obranu podržao Prijedlog odluke o sudjelovanju HV-a u misiji EUMAMOdbor za obranu podržao Prijedlog odluke o sudjelovanju HV-a u misiji EUMAMOdbor za obranu podržao Prijedlog odluke o sudjelovanju HV-a u misiji EUMAMOdbor za obranu podržao Prijedlog odluke o sudjelovanju HV-a u misiji EUMAMOdbor za obranu podržao Prijedlog odluke o sudjelovanju HV-a u misiji EUMAMOdbor za obranu podržao Prijedlog odluke o sudjelovanju HV-a u misiji EUMAMOdbor za obranu podržao Prijedlog odluke o sudjelovanju HV-a u misiji EUMAMOdbor za obranu podržao Prijedlog odluke o sudjelovanju HV-a u misiji EUMAMOdbor za obranu podržao Prijedlog odluke o sudjelovanju HV-a u misiji EUMAMOdbor za obranu podržao Prijedlog odluke o sudjelovanju HV-a u misiji EUMAMOdbor za obranu podržao Prijedlog odluke o sudjelovanju HV-a u misiji EUMAM