Odlikovanje bivšeg austrijskog ministra obrane Kunaseka | Foto: MORH / T. Brandt

Odlikovanje bivšeg austrijskog ministra obrane Kunaseka

Bivši ministar Republike Austrije Mario Kunasek odlikovan je Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u ime predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Hrvatske vojske Kolinde Grabar-Kitarović uručio je u četvrtak, 14. studenog 2019. odlikovanje Reda kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom bivšem ministru obrane Republike Austrije Mariu Kunaseku.

Odlikovanje Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom bivšem austrijskom ministru obrane dodijeljeno je za osobit doprinos razvoju odnosa između naših država tijekom njegova mandata te njegov izniman doprinos u procesu povratka aviona MiG-21 legendarnog hrvatskog pilota Rudolfa Perešina u Hrvatsku.

Bivši ministar Republike Austrije Mario Kunasek odlikovan je Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom | Foto: MORH / T. Brandt

Krstičević: Zahvaljujući velikim naporima bivšeg ministra Kunaseka Perešinov MiG vraćen je kući

Ministar obrane Damir Krstičević u toj prigodi istaknuo je kako je bivši austrijski ministar obrane Kunasek tijekom svog mandata pružio značajan doprinos jačanju bilateralnih odnosa Republike Hrvatske i Republike Austrije.

“Hvala našem velikom prijatelju Mariu Kunaseku što je surađivao s nama jer, uloženo je puno napora i volje za dostizanje plemenitih povijesnih ciljeva. Suradnja naših država je ojačala i kroz provođenje zajedničkih aktivnosti, kao što je uvježbavanje specijalnih postrojbi, izobrazbe i obuke za potrebe sudjelovanja u međunarodnim misijama i operacijama, suradnju naših zrakoplovstava i drugo”, kazao je ministar Krstičević istaknuvši kako je svakako najznačajnije postignuće Kunaseka, povratak zrakoplova MiG-21 kojim je hrvatski pilot Rudolf Perešin u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt.

“Povratak zrakoplova legendarnog hrvatskog pilota od iznimne je vrijednosti za našu državu i narod. Činjenica kako je Perešinov MiG-21, kada je bio izložen ispred MORH-a, posjetilo preko 150 tisuća mladih ljudi govori dovoljno o njegovom simbolu i značaju. To je simbol pobjede i borbe za hrvatsku samostalnost i neovisnost u Domovinskom ratu”, rekao je ministar Krstičević.

“Povratak Perešinovog MiG-a 21 u Hrvatsku iz Austrije koji se dogodio zahvaljujući našem prijatelju Mariu Kunaseku, ima izuzetnu povijesnu važnost i to za naš narod predstavlja još jednu u nizu međunarodnih potvrda obrambenog Domovinskog rata i hrvatsku borbu za slobodu, kao nešto što se nikada i nigdje ne može dovesti u pitanje”, poručuje ministar obrane.

Bivši ministar Republike Austrije Mario Kunasek odlikovan je Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom | Foto: MORH / T. Brandt

Kunasek: Perešin je pokazao stav i držanje koje moramo zadržati i danas

Bivši austrijski ministar obrane zahvalivši se na priznanju, istaknuo je kako je isto primio u ime svih onih koji su pomogli i sudjelovali u procesu povratka Perešinovog aviona u Hrvatsku.

Kunasek je pritom ispričao: “Prvi puta smo se upravo baš u ovoj prostoriji sreli u svibnju 2018. godine kada mi je ministar Krstičević odlučno, ali vrlo ljubazan i prijateljski način rekao kako bi to bila velika čast i velika sreća da nam taj MiG-21 vratite u Hrvatsku. Nakon toga aktivno smo radili, mi u Austriji, morali smo ukloniti niz birokratskih i političkih prepreka da bi se realizirao povratak MiG-a 21”.

“Kada je Perešin sletio zrakoplovom u Klagenfurt, tada je zapravo pokazao stav i držanje koji i mi danas moramo pokazati i zadržati, a to je dakle da je naša zadaća osigurati stabilnost i sigurnost pa tako i mir za našu regiju. Bit ću uvijek prijatelj Hrvatske i nosit ću ovo priznanje ne samo na srcu, nego i u srcu. Neka dugo žive Republika Hrvatska i Republika Austrija”, poruka je Maria Kunaseka.

Odlikovanje Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom dodjeljuje se hrvatskim i stranim ministrima i drugim visokim dužnosnicima za izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske, za izgradnju Hrvatske i razvitak odnosa Hrvatske i drugih zemalja.

Bivši austrijski ministar obrane Mario Kunasek prvi je austrijski ministar obrane koji je odlikovan Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom.

[ngg src=”galleries” ids=”3789″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]