Odluka Vlade o prelasku granice OS RH radi protupožarne zaštite | Foto: MORH/ F. Klen

Odluka Vlade o prelasku granice OS RH radi protupožarne zaštite

Na ovaj način će Hrvatska vojska u kratkom vremenu biti spremna za angažman za pružanje pomoći u gašenju požara u inozemstvu, rekao je ministar

Vlada Republike Hrvatske je na 50. sjednici, koja je održana u četvrtak, 25. ožujka 2021. usvojila prijedlog Odluke o prelasku granice Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini.

Ministar obrane Mario Banožić izvijestio je kako se ovom Odlukom odobrava uporaba Oružanih snaga Republike Hrvatske na zadaćama protupožarne zaštite u inozemstvu, na temelju zamolbe države pogođene požarom.

“Na ovaj način će se ubrzati postupanje u situacijama koje zahtijevaju promptno djelovanje te će Hrvatska vojska u kratkom vremenu biti spremna za angažman za pružanje pomoći u gašenju požara u inozemstvu”, rekao je ministar.

Ujedno je pojasnio i kako ova Odluka definira način odobravanja korištenja zrakoplova Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva te određivanja mandata i moguća nacionalna ograničenja i izuzeća u uporabi snaga.

Na kraju, ministar je podsjetio kako je Odluka o pružanju humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite donesena uz Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2021. godini.