Održan sastanak ministara obrane i vanjskih poslova A3 B3 inicijative

U Splitu je 13. listopada održan sastanak ministara obrane i vanjskih poslova zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje A3 (Albanija, Makedonija i Hrvatska) i tri baltičke zemlje (Estonija, Litva i Letonija). Na sastanku je bilo i izaslanstvo SAD-a koje je predvodila Rosemary DiCarlo zamjenica pomoćnika državne tajnice SAD-a za Europu i Euroaziju. Kao promatrači sastanku su nazočili predstavnici Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Domaćini splitskog sastanka bili su ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović i ministar obrane Berislav Rončević.

Na plenarnim sjednicama se raspravljalo o predstojećem summitu NATO-a u Bukureštu, suradnji i sigurnosti u Jugoistočnoj Europi, te o oružanim snagama u modernom sigurnosnom okružju.
U svom izlaganju, na plenarnim sjednicama, o očekivanjima predstojećeg NATO summita u Bukureštu ministar Rončević je kazao kako vjeruje da će pozivnica za članstvo u NATO svim trima MAP zemljama imati pozitivan utjecaj na sigurnost i stabilnost u regiji. Istaknuo je i kako Hrvatska u potpunosti prihvaća i dijeli sigurnosne prioritete NATO članica. Osvrnuo se i na naš angažman u misiji ISAF u Afganistanu istaknuvši kako to Hrvatska smatra svojom dugotrajnom obvezom.
„Hrvatska izgrađuje oružane snage primjerene modernom sigurnosnom okružju, sposobne za djelovanje u okviru NATO-a i EU-a“ kazao je ministar Rončević te napomenuo i kako oružane snage imaju i bitnu ulogu u obrambenoj diplomaciji.

Na press konferenciji koja je održana nakon sastanka ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović je kazala kako se forum Adriatic- Baltic-Atlantic pokazao korisnom formom za suradnju te je istaknula kako će se ta suradnja nastaviti i ubuduće. Istaknula je i kako zemlje potpisnice američko-jadranske povelje podupiru Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu na njihovom putu u Euroatlantske integracije.

Ministar Rončević se osvrnuo na sudjelovanje naših OS u misiju u Afganistanu istaknuvši kako Hrvatska želi dati svoj doprinos u uspostavi međunarodnog mira i sigurnosti. Naglasio je kako je ponosan na odlične rezultate hrvatskih vojnika u toj misiji. Na kraju se osvrnu na netom završenu međunarodnu vojnu vježbu Noble Midas 07 rekavši kako je sretan što je vježba pripremljena i provedena prema najboljim standardima, te da je vježba dobila izvrsne ocjene. Medijima se obratila i Rosemary DiCarlo zamjenica pomoćnika državne tajnice SAD-a za Europu i Euroaziju koja se zahvalila Hrvatskoj na suradnji u sklopu A3 inicijative te izrazila nadu u nastavak uspješne suradnje jer su dosadašnja iskustva dobra. Kazala je kako je inicijativa pokrenuta da bi pomogla razvoju mira i sigurnosti u regiji. Navela je kako SAD podupire napore za članstvom u NATO-u članica A3 inicijative. Kraćom izjavom medijima se obratio i Robert Simmons, zamjenik pomoćnika Glavnog tajnika NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku. Zahvalio se na organizaciji sastanka i istaknuo dobru suradnju s tri zemlje članice A3 inicijative.

U sklopu sastanka ministara vanjskih poslova i ministara obrane Američko-jadranske povelje i Baltičkih zemalja, ministar obrane RH Berislav Rončević održao je bilateralni sastanak s državnim sekretarom ministarstva obrane Republike Srbije Igorom Jovičićem. Razgovaralo se o reformama oružanih snaga dviju zemalja pri čemu je hrvatska strana, koja je aktivno uključena u NATO-ov program za Srbiju i Crnu Goru vezano uz pružanje potpore reformama u sektoru obrane, ponudila srpskoj strani daljnji nastavak suradnje na nekoliko područja. Prvenstveno je to prenošenje iskustava RH u dosadašnjim tranzicijskim reformama, naročito oko pripreme izdvojenog osoblja za drugu karijeru (program SPECTRA).

Osobito je potencirana suradnja na razinama vojno-školskih institucija gdje su predstavnici Republike Srbije iskazali zanimanje za daljnjim sudjelovanjem na tečajevima iz područja učenja stranih jezika te priprema za mirovne misije.