Održana svečana akademija uručenja promaknuća i odlikovanja

Povodom Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske 27. svibnja je u zagrebačkom Domu HV-a „Zvonimir“ održana svečana akademija čiji su središnji događaji bile dodjele promaknuća, odlikovanja, pohvala i nagrada djelatnicima MORH-a, GS OSRH i pristožernih postrojbi.

Osim dobitnika priznanja, akademiji su nazočili i izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i načelnik GS OSRH general zbora Josip Lucić i ministar obrane Branko Vukelić, kao i brojni dužnosnici i djelatnici MORH i OS RH..
Nakon intoniranja državne himne u izvedbi Orkestra HV-a i minute šutnje za sve poginule i nestale hrvatske branitelje, uslijedio je govor ministra Vukelića, koji je 17. obljetnicu stvaranja naših oružanih snaga proglasio posebnom, jer se poklapa s godinom u kojoj je RH dobila pozivnicu za članstvo u NATO-u. Čestitajući promaknutima i nagrađenima, ministar je istaknuo da je, bez obzira na ratno ili mirnodopsko razdoblje, za sva postignuća naših OS uvijek najzaslužniji bio čovjek, osposobljen i motiviran. „Ponosni smo na naše OS, na sve što su učinile od osnutka, ali i na ono gdje su one danas, u samom vrhu sposobnosti, spremnosti i obučenosti“, rekao je ministar Vukelić.

General zbora Josip Lucić, ovom prigodom u dvostrukoj ulozi, podsjetio je na „zbir naših uspjeha“, od obrane zemlje, pa sve do reformi koje vode ka NATO-u i EU. „Svojim radom ste doprinijeli da dođemo do ovog trenutka“, rekao je general Lucić, uz poruku da je jedan preostali korak ka članstvu u NATO-u „zasluga svih vas koji ste svojim radom doprinijeli tome“. Osobitu pažnju Lucić je posvetio našim vojnicima koji djeluju izvan granica RH u 13 zemalja svijeta i „tamo pokazuju svoju profesionalnost“.

Odlukama predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OS RH zapovjednik HRM-a komodor Ante Urlić promaknut je u čin kontraadmirala, a načelnik Službe za razvoj, opremanje i modernizaciju MORH-a brigadir Milan Knežević u čin brigadnog generala. U čin brigadira promaknuti su pukovnici Miroslav Komar, Igor Mandarić i Bosiljko Mijatović. 15 časnika promaknuto je u čin pukovnika, 26 u čin bojnika, 19 u čin satnika, dva u čin natporučnika, a jednom časniku je dodijeljen čin poručnika.
Najviša odlikovanja dobili su brigadni general Dragutin Repinc (Red kneza Branimira s ogrlicom) i umirovljeni brigadni general Pavao Krpan (Red bana Jelačića). Još 12-oro djelatnika dobili su odlikovanja Reda hrvatskog trolista ili Reda Hrvatskog pletera.
U ime promaknutih i nagrađenih zahvalio je kontraadmiral Ante Urlić i izrazio ponos na sve uspjehe, ali i podsjetio da „vrijeme koje dolazi je vrlo zahtjevno i tražit će još veće angažiranje”.