Održana vježba “DIGI-PAL 2009”

U vojarni „Zemunik“ u Eskadrili helikoptera 93. ZB u četvrtak, 26. studenoga, pod vodstvom zapovjednika eskadrile bojnika Dragana Andrijevića održana je prva Metodsko pokazna vježba digitalnog sustava pripreme, praćenja i analize zadaće pod nazivom „DIGI-PAL“ (Digitalni prijatelj).

Vježbu su predstavili zamjenik zapovjednika EH bojnik Davor Gren i pilot nastavnik letenja satnik Hrvoje-Andrija Puškarić, a uz pilote svih eskadrila baze pokaznoj vježbi nazočio je i načelnik stožera 93. zb pukovnik Darko Brajković.
Digitalni sustav pripreme, praćenja i analize zadaće integrira u sebi korištenje digitalnih zemljovida, satelitskih snimaka, digitalnog elevacijskog modela i baze podataka u 2D i 3D okruženju spregnitih sa GPS pokazivanjem. Sustav je primarno zamišljen kao pomoć pilotima, ali se također može i koristiti u zadaćama zemaljskog i pomorskog tipa, kao i u zadaćama traganja i spašavanja, obalnoj straži i protupožarnoj zaštiti. Karakteristike ovog sustava su i mogućnost praćenja na daljinu, navođenja, koordinaciji djelovanja, te podizanja razine sigurnosti provedbe zadaće.
Tijekom metodsko pokazne vježbe bojnik Davor Gren istaknuo je kako je iznimno zadovoljan mogućnostima prezentacije novoga sustava koja će uvelike doprinijeti radu EH. Također, naglasio je da ovaj sustav u značajnoj mjeri unaprjeđuje proces pripreme, izvođenja, praćenje i raščlambe leta, što u obučnom procesu kadeta pilota pruža jedno novo iskustvo.
U praktičnom dijelu vježbe organiziran je let helikopterom BEL 206B III sa zadaćom pretraživanja terena na zadanom prostoru.