Održan 5. sastanak Multinacionalnog izvršnog odbora MSAP TC | Foto: MORH

Održan 5. sastanak Multinacionalnog izvršnog odbora MSAP TC

U vojarni “pk Mirko Vukušić” u Zemuniku Donjem u srijedu, 5. svibnja 2021. godine održan je peti sastanak Multinacionalnog izvršnog odbora (MEB-a) Multinacionalnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP-TC-a).

Uz predsjedavajućeg Multinacionalnog izvršnog odbora MSAP-a brigadira Deana Kranjčeca, nazočni su bili i hrvatski nacionalni predstavnik sa svojim timom eksperata brigadir Branko Tubić te direktor MSAP TC pukovnik Tomislav Pušnik s dijelom svojega stožera, kao i bugarski, mađarski i slovenski članovi MEB-a sa svojim stručnim timovima.

Brigadir Kranjčec otvorio je sastanak i zaželio dobrodošlicu svima nazočnima, izrazivši zadovoljstvo što se ovaj sastanak održava uživo, nakon godinu dana održavanja virtualnih sastanaka radi pandemije izazvane virusom COVID-19. Zahvalio je svim sudionicima sastanka na kontinuiranom doprinosu razvoju MSAP TC-a te direktoru MSAP TC-a i njegovom timu na ostvarenim rezultatima u radu.

Glavna tema sastanka bila je provedba letačke obuke koja će započeti u rujnu ove godine s hrvatskim posadama helikoptera koje će u budućnosti biti SOATU-a (Special Operations Air Task Unit). Obuku će provoditi poljski instruktori, a Poljska je prva država članica NATO-a koja izravno podupire letačku obuku u MSAP TC.

Tijekom prvog dijela sastanka, pukovnik Tomislav Pušnik je članovima izvršnog odbora podnio Godišnje izvješće o radu središta te planski prikaz aktivnosti koje im predstoje, a njegov zamjenik mađarski pukovnik Peter Simon upoznao je nazočne s trenutnim aktivnostima Središta te obučnim planovima.

Na drugom dijelu sastanka obavljena je primopredaja dužnosti predsjedavajućeg Multinacionalnog izvršnog odbora između brigadira Deana Kranjčeca i novoizabranog predsjedavajućeg, bugarskog brigadira Peyu Doncheva. Predsjedavajući Multinacionalnog izvršnog odbora imenuje se na period od dvije godine između predstavnika zemalja suosnivačica, a po principu abecednog redoslijeda, a Republika Hrvatska će, kao zemlja domaćin, ovu važnu ulogu ponovno preuzeti tek za šest godina.

Svečanoj primopredaji dužnosti predsjedavajućeg nazočili su i predstavnici Oružanih snaga te predstavnik Ministarstva obrane, načelnik Sektora za međunarodnu sigurnost i obrambenu suradnju Goran Grošinić, koji je u prigodnom govoru istaknuo da je Republika Hrvatska iznimno ponosna na dosadašnja postignuća ove multinacionalne suradnje. MSAP TC će i dalje imati snažnu potporu od strane Ministarstva obrane u razvoju i provedbi zacrtanih ciljeva, naglašavajući važnost središta koje NATO prepoznaje kao jedan od tzv. “High Visibility Projects” (Projekata velike vidljivosti) s velikim potencijalom za daljnje unaprjeđenje i razvoj sposobnosti saveznika i partnera.

Podsjetimo, MSAP TC je obučno središte za obuku specijalnih zračnih snaga koje je osnovano prosincu 2019. godine. Uz Republiku Hrvatsku kao zemlju domaćina, države osnivačice središta su još i Bugarska, Mađarska i Slovenija, a kako se središte bude razvijalo, očekuje se i priključenje još nekoliko država saveznika i partnera.

Održan 5. sastanak Multinacionalnog izvršnog odbora MSAP TCOdržan 5. sastanak Multinacionalnog izvršnog odbora MSAP TCOdržan 5. sastanak Multinacionalnog izvršnog odbora MSAP TCOdržan 5. sastanak Multinacionalnog izvršnog odbora MSAP TCOdržan 5. sastanak Multinacionalnog izvršnog odbora MSAP TC