Foto: MORH/ J. Kopi

Održan svečani mimohod povodom 20. obljetnice VRO “Oluja”

U Vukovarskoj je ulici u Zagrebu danas, u utorak, 4. kolovoza 2015. održan svečani mimohod povodom obilježavanja dvadesete obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Središnjoj svečanosti u Vukovarskoj ulici prisustvovali su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović koja je prije samog početka u  pratnji ministra obrane Ante Kotromanovića i načelnika GS OSRH generala zbora Drage Lovrića obišla i pozdravila svečane postroje, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministri, saborski zastupnici, drugi visoki civilni i vojni dužnosnici te izaslanstva brojnih partnerskih zemalja.

Dvanaestogodišnja Mia Negovetić u pratnji Klape HRM-a “Sveti Juraj” na početku je izvela državnu himnu, a iznad pozornice se zavijorila hrvatska zastava koja je prije dvadeset godina podignuta na Kninskoj tvrđavi. Zastavu su na svečanost donijeli kadeti OSRH. Predsjednica Republike izdala je zapovijed za početak mimohoda, nakon ćega su ispaljeni počasni plotuni, a nebom iznad Zagreba preletjela su tri borbena aviona HRZ i PZO-a MiG-21.

Svečani mimohod otvorio je postroj Zapovjedništva mimohoda u kojem su bili zapovjednik mimohoda kontraadmiral Robert Hranj te njegovi zamjenici general-bojnik Mladen Fuzul i general-bojnik Ivan Jurić.
Slijedio je postroj zastava Republike Hrvatske, Europske unije, NATO saveza, MORH-a, MUP-a RH, Glavnog stožera OSRH i drugih, a potom i postroj zastava postrojbi iz Domovinskog rata. Dok je Vukovarskom ulicom prolazio postroj hrvatskih branitelja, šest je brdskih topova M1-4/50 76 mm ispalilo 20 plotuna simbolizirajući dvadeset godina od VRO Oluja. Bogatu vojnu povijest predstavile su povijesne postrojbe, nakon kojih su krenule sastavnice Oružanih snaga Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova te postroj vatrogasaca i pripadnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Prvi od pješačkih postroja bio je postroj kadeta, te postroj zastava partnerskih zemalja. Nakon njih uslijedili su redom Tigrovi, Gromovi, Kune, Pauci, Sokolovi, Pume, Vukovi, zatim pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga, Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te pješački postroj Vojne policije.

Nakon prolaska pješačkog postroja održan je letački dio svečanog vojnog mimohoda u kojem su sudjelovale zračne snage HRZ i PZO-a i Ministarstva unutarnjih poslova. Letački su program otvorili, leteći u bliskoj formaciji, tri helikoptera Bell 206B JetRanger III, nakon čega su uslijedili i preleti  školskih aviona Zlin 242 L, helikoptera Mi-171Sh, protupožarnih aviona Air Tractor AT-802 i Canadairi CL-415. Zračne snage MUP-a predstavile su se s tri helikoptera iz sastava Zrakoplovne jedinice Zapovjedništva specijalne policije.

U letačkom je dijelu sudjelovala i akrobatska grupa ”Krila Oluje” koja upravo 5. kolovoza slavi jubilarnu desetu obljetnicu svog uspješnog djelovanja. Lete na avionima Pilatus PC9M, a ovom su prigodom izveli samo manji dio svog zahtjevnog programa. U posljednjem dijelu letačkog programa održana je združena taktička vježba  pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga i posada helikoptera Mi-8 MTV-1 HRZ i PZO-a. Pripadnici ZSS-a demonstrirali su tehniku spuštanja niz konop koja se koristi za spuštanje sa zgrade, iz helikoptera, sa stijena, a na mimohodu su je iskoristili za spuštanje sa zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice. U drugom dijelu vježbe pripadnici ZSS-a s pripadnicima HRZ i PZO-a prikazali su izvlačenje ljudstva tehnikom ”grozd“ koja se, među ostalim, koristi i u akcijama traganja i spašavanja.

Višenamjenska oklopna vozila Patrije, motorna vozila HMMWV, borbena oklopna vozila POLO M-83, borbena vozila M-ATV, mobilni obalni lanseri, teretna motorna vozila Iveco Eurocargo ML 140E2 4W, terensko vozilo s robotom za razminiranje tEODor, oklopna vozila MRAP, tenkovi M84 i dvije samohodne haubice PzH 2000 155 mm, najnovije tehničko sredstvo u Oružanim snagama bili su samo dio tehnike motorizirano-mehanizirano-oklopnih postroja. Prvi u nizu bio je postroj Zapovjedništva specijalnih snaga, nakon kojeg su slijedili postroji Gardijske motorizirane brigade, Vojne policije,Vojnoobavještajni postroj, postroj protuzračne obrane te nuklearno-biološko-kemijske obrane.
Bio je tu i inženjerijski, logistički  i postroj veze, postroj topništva te oklopno-mehanizirani postroj Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Dok je zagrebačkim ulicama prolazio postroj Hrvatske ratne mornarice, na videozidu se mogao vidjeti plovni postroj HRM-a koji je bio u Bračkom kanalu.

U ovom dijelu mimohoda sudjelovao je sa svojom tehnikom i postroj MUP-a te postroj vatrogasnih motoriziranih snaga i motoriziranih snaga DUZS-a.  
Mimohod je završio preletom šest borbenih aviona HRZ I PZO-a, MiG 21.

Ostale fotogalerije

[nggallery id=1833]