Održana 17. hodnja 'Sjećanje na junaštvo i žrtvu Vukovara' | Foto: ZOD

Održana 17. hodnja “Sjećanje na junaštvo i žrtvu Vukovara”

Hodnja pod nazivom “Sjećanje na junaštvo i žrtvu grada Vukovara održana je u četvrtak, 24. studenoga 2022. u organizaciji Dočasničkog zbora Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske.

Hodnja je prvotno bila namijenjena dočasnicima, a tijekom godinama kako se broj sudionika povećavao, priključili su se i vojnici i časnici. Osim pripadnika Hrvatske kopnene vojske, pridružili su se i pripadnici drugih sastavnica OSRH.

U početku cilj je hodnje bio podsjetiti se na žrtvu koju su na oltar Domovine položili branitelji i stanovnici grada Vukovara. Krećući se tada od Nuštra preko Marinaca i Bogdanovaca do Vukovara sudionici su evocirali junaštvo branitelja Vukovara, ali i drugih mjesta kroz koja se prolazilo, čiji su branitelji svojim junaštvom pridonijeli obrani i grada Vukovara.

S vremenom rute su se hodnje mijenjale te se širio broj mjesta i svjedočenja, doprinosa, junaštva i žrtava branitelja i drugih mjesta istočnoslavonskoga bojišta.
Ovogodišnja 17. hodnja obuhvatila je spomen obilježje u Osijeku – “Crveni fićo”, Nemetinu, Sarvašu, Aljmašu, Dalju, Borovu Selu i Vukovaru gdje su pripadnici OSRH obišli vukovarsku bolnicu, vodotoranj i spomen obilježja na Ovčari.

Osim stručnog vodstva iz Zapovjedništva za obuku i doktrinu “F.K.F.” na čelu s prvim dočasnikom ZOD “F.K.F.”, časničkim namjesnikom Željkom Bilićem i uz potporu predsjednika Gradskog odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge grada Osijeka Jurice Tolja, svoja su svjedočenja iznijeli Antun Blažević (predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Osječko-baranjske županije), pripadnici 106. brigade HV-a Slavko Merkaš, Ivan Majhen i Miroslav Jularić, predsjednik udruge zatočenika srpskih koncentracijskih logora OBŽ-a Damir Bulj, pripadnik SJP i prvi zapovjednik obrane grada Sarvaša Marko Pole, a u Aljmašu o ratnim stradanjima i povijesti svetišta svjedočio je ratni župnik Ante Markić. Sa stradanjem u Dalju sudionike je upoznao župnik Ante Mihaljević te ratni pripadnik daljske Policijske postaje Josip Čičak.

Sudionici hodnje, a i govornici istaknuli su želju da ovakvim događajima nazoče osobito mlađi pripadnici HV-a sa željom da upoznajući slavnu povijest, žrtvu i junaštvo branitelja, ali i civila i svih koji su dali svoj doprinos Domovinskom ratu.

Svetu misu za poginule i nestale u Domovinskom ratu održao je vojni kapelan Josip Kešinović u svetištu Gospe od utočišta u Aljmašu.

Održana 17. hodnja 'Sjećanje na junaštvo i žrtvu Vukovara'Održana 17. hodnja 'Sjećanje na junaštvo i žrtvu Vukovara'Održana 17. hodnja 'Sjećanje na junaštvo i žrtvu Vukovara'Održana 17. hodnja 'Sjećanje na junaštvo i žrtvu Vukovara'Održana 17. hodnja 'Sjećanje na junaštvo i žrtvu Vukovara'Održana 17. hodnja 'Sjećanje na junaštvo i žrtvu Vukovara'Održana 17. hodnja 'Sjećanje na junaštvo i žrtvu Vukovara'Održana 17. hodnja 'Sjećanje na junaštvo i žrtvu Vukovara'Održana 17. hodnja 'Sjećanje na junaštvo i žrtvu Vukovara'Održana 17. hodnja 'Sjećanje na junaštvo i žrtvu Vukovara'Održana 17. hodnja 'Sjećanje na junaštvo i žrtvu Vukovara'Održana 17. hodnja 'Sjećanje na junaštvo i žrtvu Vukovara'Održana 17. hodnja 'Sjećanje na junaštvo i žrtvu Vukovara'Održana 17. hodnja 'Sjećanje na junaštvo i žrtvu Vukovara'