Održana druga CEDC radionica Suzbijanje lažnih vijesti i dezinformacijskih kampanja | Foto MORH/ J. Kopi

Održana druga CEDC radionica “Suzbijanje lažnih vijesti i dezinformacijskih kampanja”

Ministarstvo obrane bilo je domaćin druge ekspertne radionice o suzbijanju lažnih vijesti i dezinformacijskih kampanja u sklopu hrvatskog predsjedanja Srednjoeuropskom obrambenom suradnjom

U sklopu hrvatskog predsjedanja Srednjoeuropskom obrambenom suradnjom (Central European Defence Cooperation – CEDC), Ministarstvo obrane Republike Hrvatske bilo je domaćin druge ekspertne radionice na temu „.Suzbijanje lažnih vijesti i dezinformacijskih kampanja“ koja je održana 13. listopada 2021. putem videokonferencije.

Iako fenomen lažnih vijesti i dezinformacijskih kampanja nije nov, s pojavom pandemije COVID-19, primjetan je trend značajne proliferacije lažnih vijesti. Ekspanzija komunikacije putem društvenih mreža i raznih online servisa i platformi stvorila je uvjete u kojima lažne vijesti mogu privući širok auditorij te predstavljaju ozbiljan rizik za demokratski sustav obzirom da je njihov primarni cilj izazivanje nepovjerenja javnosti, polarizacija političke sfere te stvaranje konfuzije oko stvarnog tijeka događaja.

Nakon ekspertne radionice u lipnju, koja je okupila stručnjake država članica CEDC-a, u cilju promicanja šire regionalne otpornosti, listopadska radionica je okupila i stručnjake za područje strateškog komuniciranja iz država jugoistočne Europe s ciljem razmjene iskustava i primjera dobre prakse strateškog komuniciranja u suzbijanju lažnih vijesti i dezinformacijskih kampanja, s posebnim naglaskom na komunikaciju putem društvenih medija u kreiranju sveobuhvatnog odgovora na dezinformacijske kampanje.

Uz glavne govornike, Gordana Akrapa, predsjednika Instituta za istraživanje hibridnih sukoba i Tomislava Levaka, predavača na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, u radu radionice su sudjelovali i drugi ugledni stručnjaci, istraživači i predstavnici akademske zajednice kao i predstavnici Europske službe za vanjsko djelovanje i NATO Centra izvrsnosti za strateške komunikacije.

U okviru radionice, održane su prezentacije i panel diskusije tijekom koje su sudionici, kroz komparativnu perspektivu, razmijenili mišljenja o najnovijim trendovima, praktičnim izazovima i mogućim mjerama za suzbijanje lažnih vijesti i dezinformacijskih kampanja s ciljem priprema preporuka za učinkovitiju suradnju na području borbe protiv proliferacije dezinformacija. Svi sudionici su pozdravili hrvatsku inicijativu za uspostavu šireg regionalnog dijaloga te naglasili važnost suradnje eksperata država srednje i jugoistočne Europe i koordinacije međusobnih napora i aktivnosti, kao potpore inicijativama i projektima Europske unije na području borbe protiv proliferacije dezinformacija i lažnih vijesti.

Održana druga CEDC radionica Održana druga CEDC radionica Održana druga CEDC radionica Održana druga CEDC radionica Održana druga CEDC radionica Održana druga CEDC radionica Održana druga CEDC radionica Održana druga CEDC radionica Održana druga CEDC radionica Održana druga CEDC radionica Održana druga CEDC radionica