Održana međunarodna aktivnost posjete vojnih lokacija po Bečkom dokumentu 2011 | Foto: HVU/ D. Volarić

Održana međunarodna aktivnost posjete vojnih lokacija po Bečkom dokumentu 2011

Više od 50 predstavnika zemalja članica OESS-a sudjelovalo u aktivnosti posjete zračnoj bazi i vojnoj formaciji te demonstraciji novog borbenog sredstva prema odrednicama Bečkog dokumenta 2011

U skladu s preuzetim obvezama Republike Hrvatske unutar Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), temeljem odredbi Bečkog dokumenta 2011, u razdoblju od 6. do 10. studenog 2023. provedena je aktivnost “Posjeta zračnoj bazi, vojnoj formaciji i demonstracija novog naoružanja”, na kojoj je sudjelovalo više od 50 predstavnika iz 27 zemalja članica OESS-a kao i predstavnici Centra za sigurnosnu suradnju – RACVIAC sa sjedištem u Hrvatskoj, u čijoj je nadležnosti i obuka iz područja nadzora naoružanja.

Bečki dokument predstavlja temeljni dokument OESS-a za izgradnju mjera sigurnosti i povjerenja među državama članicama OESS-a. Temeljem odrednica poglavlja IV. Bečkog dokumenta Republika Hrvatska obvezna je jednom u svakih pet godina organizirati posjet zračnoj bazi i nekoj vojnoj formaciji. Aktivnosti takve posjete organiziraju se u svrhu prikaza ustroja i rada pojedine zračne baze i vojne formacije, a dodatno se organizira i demonstracija novih vrsta glavnih sustava naoružanja i vojne opreme.

Tijekom ovogodišnje aktivnosti organiziran je posjet bazama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zagrebu i Zemuniku, kao i posjet Inženjerijskoj pukovniji Hrvatske kopnene vojske s prikazom ustroja i sposobnosti postrojbe na vojnim poligonima “Kupa” i “Cerovac” te je organizirana prezentacija borbenog sredstva BOV PATRIA CRO. Također, organiziran je i posjet Pukovniji vojne policije i Obučnom centru vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević” u Dugom Selu.

U zagrebačkom hotelu Aristos u ponedjeljak 6. studenog 2023. aktivnost je službeno otvorila ravnateljica Uprave za obrambenu politiku MORH-a Dunja Bujan Šujster koja se u svom uvodnom obraćanju osvrnula na zahtjevan proces transformacije Oružanih snaga RH od samih početaka do danas. “Od dobrovoljnih postrojbi početkom 90-ih zajedničkim snagama stvorili smo moderne, obučene i visoko profesionalne i interoperabilne oružane snage, sposobne za zadovoljavanje visokih kriterija u realizaciji dodijeljenih zadaća i misija te odgovoru na sigurnosne izazove i prijetnje kroz svoj doprinos unutar UN-a, NATO-a i EU-a. Tako je Hrvatska postala aktivan čimbenik osiguranja i očuvanja mira u cijelom svijetu”, naglasila je ravnateljica Bujan Šujster. Završno je istaknula kako se ovakav tip aktivnosti prema odrednicama Bečkog dokumenta u Hrvatskoj održava po peti put od pristupanja Hrvatske OESS-u, pri čemu je posebno istaknula zadovoljstvo najvećim odzivom zemalja članica do sada, što je jasan pokazatelj konstruktivne vanjske politike Republike Hrvatske i konzistentne implementacije mjera sigurnosti i povjerenja u području međunarodnih mehanizama za nadzor naoružanja.

Okupljenima se ispred Uprave za multilateralu i globalna pitanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova obratila Jasna Čunko, te još jednom zahvalila na odzivu velikog broja država članica OESS-a u aktivnosti posjete hrvatskim vojnim objektima. “Hrvatska stavlja veliki naglasak na nadzor naoružanja, kao i sigurnost vojnih objekata, a sve u svrhu povećanja transparentnosti vojnih aktivnosti. Bečki dokument sa svojom razmjenom informacija, kontrolama na samom terenu te vrednovanjima i promatranjima, kao i drugim kontaktima između oružanih snaga je najznačajniji dokument u ovoj grani OESS-a”, izjavila je Čunko.

Na samom kraju svečanog otvorenja obratila se i načelnica Uprave za planiranje GS OS RH brigadna generalica Gordana Garašić koja je okupljenima prezentirala ustroj i zadaće Oružanih snaga RH.

Tijekom posjeta vojnim objektima gosti su imali priliku susresti se i s predstavnicima hrvatske vojne industrije. Tako je DOK-ING prezentirao svoj stroj za razminiranje MV-4, a HS PRODUKT imao priliku predstaviti svoj širom svijeta poznati pištolj HS 9mm i višenamjensku pušku VHS2. Pored toga predstavnici ŠESTAN BUSCH-a, ČATEKS-a, HEMCO-a i “Jelen d.o.o.” predstavili su svoje proizvode vojne namjene, kao i AGENCIJA ALAN koja je kratkom prezentacijom predstavljena od strane direktora Gorana Basarca.

Održana međunarodna aktivnost posjete vojnih lokacija po Bečkom dokumentu 2011Održana međunarodna aktivnost posjete vojnih lokacija po Bečkom dokumentu 2011Održana međunarodna aktivnost posjete vojnih lokacija po Bečkom dokumentu 2011Održana međunarodna aktivnost posjete vojnih lokacija po Bečkom dokumentu 2011Održana međunarodna aktivnost posjete vojnih lokacija po Bečkom dokumentu 2011Održana međunarodna aktivnost posjete vojnih lokacija po Bečkom dokumentu 2011Održana međunarodna aktivnost posjete vojnih lokacija po Bečkom dokumentu 2011Održana međunarodna aktivnost posjete vojnih lokacija po Bečkom dokumentu 2011Održana međunarodna aktivnost posjete vojnih lokacija po Bečkom dokumentu 2011Održana međunarodna aktivnost posjete vojnih lokacija po Bečkom dokumentu 2011Održana međunarodna aktivnost posjete vojnih lokacija po Bečkom dokumentu 2011Održana međunarodna aktivnost posjete vojnih lokacija po Bečkom dokumentu 2011Održana međunarodna aktivnost posjete vojnih lokacija po Bečkom dokumentu 2011Održana međunarodna aktivnost posjete vojnih lokacija po Bečkom dokumentu 2011