Održana završna vježba SAVA STAR 22 | Foto:HV/ D. Varošanec

Održavanje vojne vježbe SAVA STAR 22 u Gašincima

Na vojnom poligonu “Gašinci” održava se međunarodna bilateralna vojna vježba SAVA STAR 22 u kojoj sudjeluju hrvatski i britanski vojnici

Na vojnom poligonu “Gašinci” u Gašincima u razdoblju od 10. do 22. rujna 2022., provodi se međunarodna bilateralna vojna vježba “SAVA STAR 22” sa savezničkim oružanim snagama Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske. Vježba se tradicionalno održava po 9. put, počevši od 2013. godine

Za nositelja vježbe određena je 1. oklopno-mehanizirana bojna “Sokolovi” Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske iz koje na vježbi sudjeluju dva satnijska tima zajedno s pripadnicima 156. Regimenta Royal Logistic Corps pričuvnog sastava OS UK. U vježbi sudjeluje 100 pripadnika GOMBR-e i 116 pripadnika OS Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske.

Cilj vježbe je unaprjeđenje operativnih sposobnosti i interoperabilnosti kao i razmjena iskustava među partnerima kako bi se postigla kompatibilnost u djelovanju u međunarodnom okruženju.

U integracijskoj fazi obuke, ostvaren je cilj međusobne razmjene specifičnih taktika, tehnika i procedura kao i upoznavanje s naoružanjem i borbenom tehnikom koja se koristi tijekom provedbe vježbe.

U srijedu, 21. rujna 2022. godine prikazane su sposobnosti postrojbi koje sudjeluju u vježbi. Prezentirane su uvježbane združene taktičke aktivnosti prilikom zaštite snaga u dodijeljenom području operacije s fokusom na provedbu konvoj operacije u neprijateljskom okruženju.

Završnoj vježbi prisustvovali su veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj Simon Thomas, direktor kopnene komponente pričuvnih snaga Ujedinjenog kraljevstva general-bojnik Simon Graham, direktor Glavnog stožera OSRH-a general-bojnik Ivica Olujić, načelnik stožera i zamjenik zapovjednika HKoV-a general-bojnik Tihomir Kundid, zapovjednik GOMBR-e brigadir Valentin Skroza, vojni izaslanik UK pukovnik John Kelly i drugi.

Održavanje vojne vježbe SAVA STAR 22 u GašincimaOdržavanje vojne vježbe SAVA STAR 22 u GašincimaOdržavanje vojne vježbe SAVA STAR 22 u GašincimaOdržavanje vojne vježbe SAVA STAR 22 u GašincimaOdržavanje vojne vježbe SAVA STAR 22 u GašincimaOdržavanje vojne vježbe SAVA STAR 22 u GašincimaOdržavanje vojne vježbe SAVA STAR 22 u GašincimaOdržavanje vojne vježbe SAVA STAR 22 u GašincimaOdržavanje vojne vježbe SAVA STAR 22 u GašincimaOdržavanje vojne vježbe SAVA STAR 22 u Gašincima