Održana Združena letačka obuka u MSAP TC-u | Foto: MORH/ T. Brandt

Održana Združena letačka obuka u MSAP TC-u

U Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Programme Training Centre – MSAP TC) od 4. do 23. rujna održana je Združena letačka obuka za izvlačenje osoblja (Joint Personnel Recovery Flight Training – JPRFT).

Riječ je o prvoj letačkoj obuci u MSAP TC-u u kojoj su sudjelovale letačke posade, pripadnici specijalnih snaga i helikopteri iz sve četiri članice MSAP-a: Hrvatske, Bugarske, Mađarske i Slovenije.

Aktivnost je održana u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, na širem području Zadra, kao i na vojnim poligonima OSRH.

Uz sudionike iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništva specijalnih snaga OSRH, potporu obuci dale su i druge ustrojbene cjeline OSRH uključujući Hrvatsku kopnenu vojsku.

MSAP TC je obučno središte za obuku specijalnih zračnih snaga koje je osnovano u prosincu 2019. godine s ciljem provedbe akademske i letačke obuke specijalnih zračnih snaga kako bi države sudionice dostigle zahtijevane NATO ciljeve sposobnosti na troškovno učinkovit način. Radi se o jednom od NATO-ovih projekata visoke vidljivosti (High Visibility Project) putem kojeg se kroz teorijsku i praktičnu letačku obuku obučava helikopterske posade za provedbu specijalnih zračnih operacija u potpori specijalnih snaga. Uz Republiku Hrvatsku kao zemlju domaćina, države osnivačice središta su još i Bugarska, Mađarska i Slovenija.

U četvrtak 22. rujna 2022. održan je Dan uvaženih gostiju u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” Zemunik Donji i vojarni “Josip Jović” u Udbini na kojem su nazočili izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj Genka Vasileva Gergieva, otpravnik poslova u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Mark Lewis Fleming, vojni izaslanik obrane Republike Bugarske brigadir Yoan Veselinov Pavlov, predstavnici Ministarstva obrane Republike Hrvatske, zapovjednici i predstavnici zapovjedništava zrakoplovstva i specijalnih snaga Bugarske, Hrvatske, Mađarske i Slovenije te drugi uzvanici.

Tijekom obuke korišteni su helikopter Mi-171Sh (Hrvatska), dva helikoptera AS 532 (Bugarska i Slovenija) te helikopter H145M (Mađarska). U segmentima obuke sudjelovali su i HRZ-ovi helikopteri OH-58D Kiowa Warrior te avioni Pilatus PC-9.

Združena letačka obuka u MSAP TC-uZdružena letačka obuka u MSAP TC-uZdružena letačka obuka u MSAP TC-uZdružena letačka obuka u MSAP TC-uZdružena letačka obuka u MSAP TC-uZdružena letačka obuka u MSAP TC-uZdružena letačka obuka u MSAP TC-uZdružena letačka obuka u MSAP TC-uZdružena letačka obuka u MSAP TC-uZdružena letačka obuka u MSAP TC-uZdružena letačka obuka u MSAP TC-u