hodočašće hrvatske vojske

Hodočašće HKoV-a na Udbinu | Foto: MORH/M. Čobanović

Održano 4. vojno hodočašće Hrvatske kopnene vojske

Hrvatski vojnik je profesionalac, ali je prije svega čovjek srca, duše i obitelji”, istaknuo je vojni ordinarij tijekom propovjedi

U organizaciji Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske u četvrtak, 12. rujna 2019., u Udbini je održano 4. vojno hodočašće HKoV-a. Uz pripadnike najbrojnije grane Hrvatske vojske, na hodočašću su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik HKoV-a general-bojnik Siniša Jurković, glavni inspektor obrane general-bojnik Slaven Zdilar, zapovjednik ZSS-a brigadni general Perica Turalija, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, pripadnici ustrojbenih cjelina MORH-a, HV-a i MUP-a te drugi hodočasnici. Zapovjednik hodočašća bio je pukovnik Tomislav Kasumović, zapovjednik Središta za razvoj vođa „Marko Babić“.

Hodočašće s otprilike pet stotina sudionika započelo je Križnim putem od Crkve sv. Marka Groba do Crkve hrvatskih mučenika. Tamo je održano misno slavlje koje je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u koncelebraciji s biskupom-ordinarijem Gospićko-senjske biskupije mons. Zdenkom Križićem te drugim svećenicima Vojne i Gospićko-senjske biskupije.

hodočašće hrvatske vojske
Hodočašće HKoV-a na Udbinu | Foto: MORH/M. Čobanović

Na početku mise mons.Bogdan pozvao je hodočasnike da se pomole za nedavno poginule hrvatske vojnike Josipa Briškog i Josipa Perića te sve pokojne pripadnike HKoV-a. “Okupili smo se ovdje da bismo stekli duhovnu snagu za vojni poziv koji je jako zahtjevan i uvijek je bio poseban. Hrvatski vojnik nije niti stroj niti broj, nego osoba sa svojom duhovnošću, kulturom ponašanja i dostojanstvom, predstavlja domovinu koju svi trebamo čuvati i braniti. Hrvatski vojnik je profesionalac, ali je prije svega čovjek srca, duše i obitelji”, istaknuo je vojni ordinarij tijekom propovjedi.

Nakon mise mons. Križić je u znak zahvalnosti za suradnju Hrvatske vojske i biskupije uručio ministru Krstičeviću i pukovniku Kasumoviću slike s prikazom hrvatskog ratnika Bernardina Frankopana.

Hodočašće je završeno molitvom i polaganjem vijenaca te paljenjem svijeća za sve hrvatske mučenike, poginule i umrle branitelje kod križa u Memorijalnom parku kraj Crkve hrvatskih mučenika.

[ngg src=”galleries” ids=”3645″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]