Foto: MORH/ J. Jopi

Okrugli stol s predstavnicima akademske i znanstvene zajednice

U Ministarstvu obrane RH je u utorak, 30. svibnja 2017., održan okrugli stol o nacrtu Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti s predstavnicima akademske i znanstvene zajednice

Današnji sastanak nastavak je procesa izrade Strategije nacionalne sigurnosti u koji je uključena cjelokupna društvena javnost, a sve u cilju izrade što kvalitetnijeg strateškog dokumenta.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u svom izlaganju rekao je kako postojeća Strategija nacionalne sigurnosti iz 2002. godine nije u skladu s aktualnim uvjetima unutarnjeg  i vanjskog okruženja. „S obzirom na izmijenjenu sigurnosnu paradigmu, promijenjen je pristup izradi Strategije nacionalne sigurnosti po sadržaju, strukturi i nositeljima. Novi pristup podrazumijeva preventivno i usklađeno te komplementarnost.

“U izradu Strategije uključeno je više od 150 stručnjaka, razmotrili smo iskustva i drugih država koje su radile na izradama svojih strategija, u cilju izrade što boljeg i kvalitetnijeg strateškog dokumenta i sustava koji će biti sveobuhvatan, racionalan i učinkovit”, istaknuo je ministar Krstičević.

Ovom prigodom predstavnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Ivica Kostović pohvalio je inicijativu izrade ovog važnog strateškog dokumenta.

Od osnivanja Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga strategije nacionalne sigurnosti u studenom 2016. godine, održano je pet sjednica. Na posljednjoj sjednici predstavljen je 3. nacrt prijedloga Strategije koji je od 28. travnja do 28. svibnja 2017. bio dostupan i zainteresiranoj javnosti na tridesetodnevno e-savjetovanje. Tijekom travnja i svibnja održani su okrugli stolovi s predstavnicima medijima, vojnim izaslanicima NATO i EU zemalja akreditiranih u RH i ekspertima za nacionalnu sigurnost iz savezničkih i prijateljskih zemalja, predstavnicima Hrvatskog generalskog zbora, civilnim udrugama,  predstavnicima područja zaštite i sigurnosti ,dok je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održan okrugli stol s braniteljskim udrugama.

Nakon šeste sjednice Povjerenstva, koja je planirana 5. lipnja, očekuje se upućivanje četvrtog Nacrta Strategije prema Vladi RH, a usvajanje strateških dokumenata u Hrvatskom saboru očekuje se do sredine srpnja 2017.

Okrugli stol s predstavnicima akademske i znanstvene zajedniceOkrugli stol s predstavnicima akademske i znanstvene zajedniceOkrugli stol s predstavnicima akademske i znanstvene zajedniceOkrugli stol s predstavnicima akademske i znanstvene zajedniceOkrugli stol s predstavnicima akademske i znanstvene zajedniceOkrugli stol s predstavnicima akademske i znanstvene zajedniceOkrugli stol s predstavnicima akademske i znanstvene zajedniceOkrugli stol s predstavnicima akademske i znanstvene zajedniceOkrugli stol s predstavnicima akademske i znanstvene zajedniceOkrugli stol s predstavnicima akademske i znanstvene zajednice