Foto: MORH / J. Kopi

Operativne snage spremne za ovogodišnju protupožarnu sezonu

U Zemuniku održan radni sastanak sastavnica sustava domovinske sigurnosti o pripremama za protupožarnu sezonu

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku je u petak, 24. travnja 2020. održan radni sastanak sastavnica sustava domovinske sigurnosti na kojem je se razgovaralo o poduzetim aktivnostima vezanima za ovogodišnju protupožarnu sezonu, pripremama za sjednicu Koordinacije sustava domovinske sigurnosti te predstojeću međuresornu vježbu “Sigurnost 20”.

Sastanku su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OS RH brigadni general Krešo Tuškan, zapovjednici Hrvatske kopnene vojske general bojnik Boris Šerić, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i županijski vatrogasni zapovjednici te pripadnici Protupožarne eskadrile.

Krstičević: Sustav domovinske sigurnosti je spreman za protupožarnu sezonu

Ministar obrane Damir Krstičević izrazio je zadovoljstvo održanim operativnim sastankom te stanjem i planom priprema svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti uoči ovogodišnje protupožarne sezone.

“Dali smo smjernice koje je potrebno napraviti još u ovih četrdesetak dana prije početka PP sezone. Ono što je važno, pripremamo jednu međuresornu vježbu “Sigurnost 2020″ koja će biti održana krajem svibnja s ciljem provjere svih potrebnih procesa, procedura i tehnike koje su vezane za koordinaciju svih operativnih snaga, zatim sustave veza i komunikacije i sve ono što je potrebno napraviti da bi dočekali spremni ovogodišnju PP sezonu. Zajedno smo zaključili da je sustav domovinske sigurnosti spreman za ovogodišnju PP sezonu, da su naše glavne operativne snage spremne i da će se svim tim snagama zapovijedati iz Operativnog vatrogasnog zapovjedništva iz Divulja. Ovo zapovjedništvo se i prošle i pretprošle godine pokazalo dobrim i vjerujem da će se pokazati i dobrim u ovogodišnjoj PP sezoni”.

Zračne snage HV-a gasile 61 požar u 2020. godini

“Kada pogledamo statistike požara u ovom prvom dijelu sezone, vidimo da imamo jako puno požara u odnosu na sve protekle godine. Kada gledam angažman zračnih snaga HV-a, oni su u ovom dijelu godini bili na gašenju 61 požara što je skoro 50 % veći angažman u ovom dijelu sezone nego protekle godine”, rekao je ministar.

Ministar zahvalio PP eskadrili i vatrogascima

“Ja bih se još jednom želio u ime cijele hrvatske Vlade zahvaliti svim našim pilotima i Canadaira i Airtractora i našim zračnim snagama Hrvatske vojske. Zahvalio bih se i svim vatrogascima, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici na svemu onome što su učinili u ovom dijelu godine, na njihovom angažmanu. Oni su zaista naši heroji”, poručuje ministar obrane.

Ministar je istaknuo kako se i kopnene i pomorske snage Hrvatske vojske pripremaji za ovu PP sezonu te naglasio važnost korištenja novih tehnologija, besposadnog zrakoplovnog sustava u prevenciji požara.

Admiral Hranj: Iako je realizacija ovogodišnje protupožarne sezone otežana zbog pandemije koronavirusom, to nas neće spriječiti u obavljanju zadaća

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj naglasio je kako je nakon obavljene analize razine spremnosti svih sastavnica PP sezone jasno da Hrvatska vojska u tu sezonu ulazi potpuno spremna. Također je naveo kako ovogodišnja statistika pokazuje da je prva faza PP sezone 2020. u odnosu na prošlogodišnje jedna od najaktivnijih prema broju požara.

“Iako je realizacija ovogodišnje protupožarne sezone otežana zbog pandemije koronavirusom, no Hrvatsku vojsku ni sastavnice sustava domovinske sigurnosti neće spriječiti u obavljanju njihovih zadaća”, istaknuo je Hranj.

 

Pukovnik Tomislav Vacenovski, zapovjednik i pilot 855. PPE istakao je kako pripreme za protupožarnu sezonu nikada ne prestaju, one traju cijele godine te kako je PP eskadrilu u potpunosti spremna za zadaće ovogodišnje protupožarne sezone.

Tucaković: Zajedništvo i suradnja osigurava uspješnost svih naših akcija

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković podsjetio je kako je sustav vatrogastva u preustroju te kako su vrlo aktivni u odgovaranju na sve vrste izazova: uz zadaću gašenja požara vatrogasci su intenzivno uključeni u saniranje šteta od potresa u Zagrebu, ali i u pružanje pomoći oko krize izazvane koronavirusom.

Naglasio je i kako je u svim situacijama na terenu prisutno zajedništvo i suradnja koja osigurava uspješnost akcija.

Operativne snage spremne za ovogodišnju protupožarnu sezonu

Flickr fotogalerija