Oproštaj Hrvatske ratne mornarice od Olivera Dragojevića | Foto: HRM / M. Siriščević

Oproštaj Hrvatske ratne mornarice od Olivera Dragojevića

Dan je nacionalne sućuti povodom smrti Olivera Dragojevića, a u ispraćaju splitskog glazbenika u utorak, 31. srpnja 2018. sudjelovala su dva broda Hrvatske ratne mornarice

Dan je nacionalne sućuti povodom smrti Olivera Dragojevića, a u ispraćaju splitskog glazbenika u utorak, 31. srpnja 2018. sudjelovala su dva broda Hrvatske ratne mornarice, raketne topovnjače RTOP-21 Šibenik i RTOP-42 Dubrovnik, koja su od gata sv. Nikole isplovile prema Veloj Luci.

Hrvatska ratna mornarica time je odala počast legendarnom glazbeniku koji je 1992. godine izveo pjesmu pod nazivom “Mi smo hrvatski mornari”, himnu Hrvatske ratne mornarice.

Na posljednjem ispraćaju Olivera Dragojevića u srijedu u Veloj Luci, nazočit će izaslanik potpredsjednika vlade i ministra obrane Damira Krstičevića zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, komodor Ivo Raffanelli.

Iz Hrvatske ratne mornarice poručili su kako će svoju himnu “Mi smo Hrvatski mornari” od sada pjevati s posebnom nostalgijom i ljubavlju, znajući kako im je ove melodije ostavio velikan hrvatske glazbene scene, također veliki zaljubljenik u Jadransko more.

“Ovo je veliki gubitak za hrvatsku glazbenu scenu, ali i za cijelu Hrvatsku. Posebna nam je čast što smo se kao Hrvatska ratna mornarica imali priliku oprostiti s ovim velikim čovjekom i ispratiti ga na vječno počivalište, ploveći morem koje je toliko volio i ljubio. Slavio je ljubav i slavio je život u pravom smislu te riječi”, kazao je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli.

Komemoracija u njegovu čast održana je u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu, a u Staroj gradskoj vijećnici otvorena je knjiga žalosti. Uz obitelj i prijatelje te brojne poštovatelje preminulog pjevača, komemoraciji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov.

“Lik i djelo Olivera Dragojevića, siguran sam, pamtit će još generacije. I oni će s njim odrastati, radovati se, tugovati i nadati se. Ovaj veliki umjetnik i istinski glazbeni genije svojim je životom i radom pokazao kako se voli Hrvatska i svoju ljubav prema domovini živio je ne samo kroz svoje pjesme, već i svojim konkretnim djelima. Uistinu će nam nedostajati. Počivaj u miru, Maestro”, poruka je ministra Krstičevića, koji se prisjetio Olivera Dragojevića tijekom ratne 1991. i 1992. godine, kada je pjevač hrabrio hrvatske vojnike zajedno s ostalim umjetnicima grada Splita koji su obilazili borbene položaje 4. gardijske brigade.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”2971″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”870″ thumbnail_height=”600″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”100″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” template=”/var/www/morh/public_html/wp-content/themes/morh/nggallery/gallery-carousel.php” ngg_triggers_display=”never” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]