Foto: HRZ i PZO

Osam protupožarnih zrakoplova gasi požare kod Kistanja

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) danas, u subotu, 19. kolovoza 2017., angažirane su od popodnevnih sati na gašenju velikih požara kod Kistanja s ukupno osam protupožarnih aviona i helikoptera.

Požari su izbili na tri lokacije u krugu 10-ak kilometara i sve su kuće obranjene. Zračne snage na požarištima ulažu maksimalne napore kako bi do mraka požare stavile pod nadzor gasitelja.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 234 požara (83 u Šibensko-kninskoj, 77 Splitsko-dalmatinskoj, 58 u Zadarskoj, 10 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2000 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 58 500 tona vode te su prevezena 266 vatrogasca i vojnika i 36 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.