Na svečanoj ceremoniji u NATO-u u Bruxellesu potpisan Sporazum o razumijevanju za uspostavu Regionalnog zapovjedništva za specijalne operacije | Foto: MORH/ G. Pranjić

Osnivanje Regionalnog zapovjedništva za specijalne operacije

Na svečanoj ceremoniji u NATO-u u Bruxellesu potpisan Sporazum o razumijevanju za uspostavu Regionalnog zapovjedništva za specijalne operacije

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević te ministri obrane Mađarske Tibor Benko, Slovenije Karl Erjavec i Slovačke Peter Gajdoš na svečanoj ceremoniji održanoj u petak, 25. listopada 2019. godine, potpisali su Sporazum o razumijevanju za osnivanje Regionalnog zapovjedništva za specijalne operacije (Regional Special Operations Component Command – R-SOCC), na marginama sastanka ministara obrane NATO-a.

Na svečanoj ceremoniji u NATO-u u Bruxellesu potpisan Sporazum o razumijevanju za uspostavu Regionalnog zapovjedništva za specijalne operacije | Foto: MORH/ G. Pranjić

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i novi zamjenik Glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoana, koji je u svom govoru istaknuo važnost uspostave R-SOCC-a: „Budući da su specijalne snage vrlo svestran alat u modernom ratovanju, ova ceremonija potpisivanja čini važan korak ka jačanju specijalnih snaga u regiji i povećanju suradnje i interoperabilnosti unutar Saveza”.

Inicijativa doprinosi jačanju sposobnosti snaga za specijalne operacije, doprinijet će razvoju interoperabilnosti te integriranih sposobnosti, kao i ojačati suradnju svih saveznica na tom području.

Podsjećamo da je na margini sastanka ministara obrane država članica NATO-a 13. veljače 2019. u Sjedištu NATO-a potpisano Pismo namjere za osnivanje Regionalnog zapovjedništva za specijalne operacije (R-SOCC) čije će sjedište biti u Mađarskoj.

Četiri saveznice uložit će zajedničke napore na stvaranju Regionalnog zapovjedništva za specijalne operacije, u cilju povećanja nacionalnih sposobnosti učinkovitog angažiranja vlastitih specijalnih snaga.

Struktura R-SOCC-a će svakoj zemlji/sudioniku omogućiti zasebnu uporabu vlastitih doprinosa, uz istovremenu mogućnost dobivanja koristi i od integriranih sposobnosti R-SOCC-a. Multinacionalno zapovjedništvo R-SOCC će se razvijati u skladu s normama NATO-a i uz stručnu potporu NATO Zapovjedništva za specijalne operacije. Premda je prvenstveno namijenjena operacijama NATO-a i EU-a, R-SOCC će moći biti angažiran i u drugim multilateralnim misijama, vježbama i obučnim aktivnostima.

[ngg src=”galleries” ids=”3745″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]