Otvorena izložba “Ratna priča-dokumenti jednog vremena”

U MORH-ovoj galeriji Zvonimir otvorena je danas 6. listopada izložba pod nazivom Ratna priča-dokumenti jednog vremena čiji je autor general pukovnik u mirovini Franjo Feldi. Izložba čiji je pokrovitelj Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik OSRH-a Ivo Josipović organizirana  je u povodu obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske, a posvećena je 20-oj obljetnici stvarnja Oružanih snaga i osnutka GS OSRH-a.

Na otvorenju je bio izaslanik ministra obrane državni tajnik MORH-a Željko Goršić, ravnatelj HVU-a general bojnik Mirko Šundov, te brojni drugi posjetitelji, a otvorio ju je stožerni general u mirovini Antun Tus. Čestitao je generalu Feldiju na vojnoj karijeri kao i doprinosu koji daje hrvatskoj kulturi u cjelini. Na otvorenju je pročitano i pismo koje je autoru izložbe uputio Predsjednik RH Ivo Josipović. Poželio mu je mnogo uspjeha te istaknuo kako mu je zadovoljstvo podržati postavljanje ove izložbe koja dokumentira za nas značajno vrijeme, vrijeme borbe za samostalnu, neovisnu i demokratsku Hrvatsku na dobrobit svih njezinih građana

Izloženo je više od 40 skica, crteža, portreta i slika koje predstavljaju neponovljiv dokument jednog vremena, Domovinskog rata, kroz koje je autor svoju ratnu priču ispričao i kao ratnik i kao umjetnik. Skicama i crtežima kojima u sjećanje priziva Zimu 94/95, Oluju, Drenov klanac, Dubrovnik, Maslenicu, Plitivce…, a ugljenom rađenim portretima Lederera, Gavrana, Pauka, Jovića… Feldi  se u pravom smislu može nazvati kroničarom jednog vremena. Među izloženim portretima je i Feldijev autoportret rađen olovkom u samo nekoliko skica.

U ovom svom “ratnom ciklusu”, napomenuo je povjesničar umjetnosti prof. Milan Ilić, autor izbjegava eksplicitne prikaze nasilja. Prof. Ilić je istaknuo kako je general Feldi u mirovini, ali pred slikarom Feldijem stoji još mnogo likovnih izazova.

Svečanost otvorenja izložbe uveličala je svojim nastupom Klapa HRM-a Sveti Juraj, a pjesmu svom ocu povodom ove izložbe napisala je i pročitala njegova kćerka Marija Feldi.

General Feldi ovom izložbom na svojevrstan način obilježava i 50 godina svog likovnog rada. Slikarstvom se počeo baviti još u srednjoškolskim danima. Tijekom Domovinskog rata napravio je samo skice i neke crteže o akcijama i operacijama hrvatske vojske. Slikarstvom se ponovno počinje baviti nakon rata, a posebno intenzivno nakon umirovljenja. Ovo je još jedna u nizu njegovih samostalnih izložbi. Redovito izlaže i na grupnim izložbama, a sudjelovao je i na više likovnih kolonija.

Izložba se može razgledati do 18. listopada, od ponedjeljka do petka od 10 do 18 sati. Ulaz je slobodan.

dokumenti-jednog-vremenadokumenti-jednog-vremenaOtvorena izložba 'Ratna priča-dokumenti jednog vremena'dokumenti-jednog-vremenadokumenti-jednog-vremenadokumenti-jednog-vremenadokumenti-jednog-vremenadokumenti-jednog-vremenadokumenti-jednog-vremenadokumenti-jednog-vremenadokumenti-jednog-vremenadokumenti-jednog-vremenaOtvorena izložba 'Ratna priča-dokumenti jednog vremena'dokumenti-jednog-vremenadokumenti-jednog-vremenadokumenti-jednog-vremenadokumenti-jednog-vremenadokumenti-jednog-vremenadokumenti-jednog-vremena