Otvorene pristigle ponude za nabavu borbenog aviona u MORH-u

U Ministarstvu obrane RH u Zagrebu u utorak, 3. listopada 2017. godine održano je otvaranje pristiglih ponuda za nabavu višenamjenskog borbenog aviona.

Ponude su predstavili predstavnici Helenske Republike, Države Izrael, Kraljevine Švedske i Sjedinjenih Američkih Država,  abecednim redoslijedom, u jednakom vremenskom roku za svaku od njih.

Otvaranju ponuda prisustvovali su predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ureda Predsjednice RH, Vlade RH, Državnog odvjetništva RH te članovi Stručnog tima za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskog borbenog aviona.

Nakon otvaranja pristiglih ponuda, slijedi detaljan proces evaluacije i validacije pristiglih ponuda od strane Stručnog tima, u roku od oko dva mjeseca. Ključni parametri u odabiru, osim karakteristika i sposobnosti aviona, bit će tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena te paket poslovno-gospodarske suradnje.

Postupak će se voditi transparentno, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku.