Otvorenje izložbe vojne industrije ASDA 2021 u Splitu

Svečano otvorenje Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije – ASDA 2021 održat će se u Splitu u srijedu 29. rujna s početkom u 10:00 sati

Svečano otvorenje Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference-ASDA 2021) održat će se u srijedu 29. rujna u Spaladium Areni s početkom u 10:00 sati.

Otvorenju će prisustvovati izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj.

Međunarodna izložba proizvođača naoružanja i vojne opreme šesti se put održava u Splitu, pod pokroviteljstvom Vlade RH, u organizaciji tvrtke TNT Production Inc. iz Sjedinjenih Američkih Država i uz potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Najavljen je dolazak 155 izlagača naoružanja i vojne opreme iz 24 zemlje.

U sklopu svečanog otvorenja održat će se prikaz sposobnosti Hrvatske vojske za provedbu pomorsko-zračnog desanta. Na vježbi će sudjelovati sve tri grane Hrvatske vojske te pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga, Obavještajne pukovnije, Pukovnije Vojne policije i Zapovjedništva za potporu. U sklopu vježbe prikazat će se sposobnost neutralizacije cilja visoke vrijednosti, što će provesti pripadnici ZSS-a infiltracijom u prostor pod vodom, a prikazana će biti i sposobnost iskrcaja borbenih oklopnih vozila Patria na obalu.

Uoči svečanog otvorenja predviđene su uvodne izjave za medije direktorice američke Agencije za obrambeno-sigurnosnu suradnju (Defense Security Cooperation Agency) Heidi Grant, direktora Nacionalnih gardi Kopnene vojske general-pukovnika Jona A. Jensena i ravnatelja Uprave za materijalne resurse Ministarstva obrane Ivice Grebenara.

Mediji

Pozivamo akreditirane predstavnike medija koji žele pratiti otvorenje Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije-ASDA 2021 da dođu u srijedu 29. rujna 2021. najkasnije do 8:30 na gornji ulaz Spaladium Arene, gdje će preuzeti akreditacije.

Medijsko praćenje događaja i ulazak u Spaladium Arenu bit će mogući isključivo uz medijsku akreditaciju i EU digitalnu COVID potvrdu (cijepljenje ili preboljenje unutar šest mjeseci) ili negativan PCR odnosno BAT test.

Prelimarni program

Srijeda, 29. rujna 2021.

  • 9:15 Izjava direktorice Agencije za obrambeno-sigurnosnu suradnju (Defense Security Cooperation Agency) Heidi Grant, direktora Nacionalnih gardi Kopnene vojske general-pukovnika Jona A. Jensena i ravnatelja Uprave za materijalne resurse Ministarstva obrane Ivice Grebenara.
  • 10:00 – 12:00 Svečano otvorenje konferencije ASDA (Velika dvorana Spaladium Arene)
  • 12:00 – 12:45 Demonstracija združenih sposobnosti ASDA 2021 (vojarna “Admiral flote Sveto Letica-Barba”)
  • 12:00 – 17:00 Radno vrijeme ASDA 2021 (Spaladium Arena)

Četvrtak, 30. rujna 2021.

  • 10:00 – 17:00 Radno vrijeme ASDA 2021 (Spaladium Arena)
  • 11:00 Radionica “ASDA EDF Boot Camp – Potencijali RH obrambene industrije“ u organizaciji Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije

Petak, 1. listopada 2021.

  • 10:00 – 15:00 Radno vrijeme ASDA 2021 (Spaladium Arena)
  • Zatvaranje izložbe ASDA 2021