Otvorenju izložbe u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici nazočili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar obrane Mario Banožić | Foto: MORH/ J. Kopi

Otvorenje izložbe “Žrtva Vukovara 1991. u suvremenoj umjetnosti”

Otvorenju izložbe u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici nazočili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar obrane Mario Banožić

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u srijedu 17. studenoga 2021. na otvorenju izložbe ŽRTVA VUKOVARA 1991. u suvremenoj umjetnosti temeljem međunarodnog natječaja za vizualne umjetnosti iz 2020./2021. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Pokrovitelj izložbe je Vlada Republike Hrvatske, a njezinom otvorenju nazočili su ministar obrane Mario Banožić, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, predstavnici Grada Zagreba, Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Akademije likovnih umjetnosti i drugi.

“Upravo ovakva izložba suvremene umjetnosti uoči Dana sjećanja na jedan specifičan, ali jako prodoran i dojmljiv način nas vraća u to vrijeme i izaziva kod svih veliku zahvalnost. Vukovar je temelj hrvatske države, naših branitelja i njihovih ratnih stradanja moramo se uvijek s poštovanjem prisjećati, kao i civilnih žrtava te nastaviti s procesuiranjem svih ratnih zločina”, poručio je predsjednik Vlade.

“Vukovar je gravitacijsko središte Hrvatske vojske, simbol stradanja i naše borbe za slobodu, a Domovinski rat temelj je moderne Hrvatske. Žrtvu hrvatskih branitelja nikada ne smijemo zaboraviti. Uspomenu na sve njih i na njihova junačka djela moramo prenositi na mlađe generacije kako bi oni znali na pravi način cijeniti i čuvati slobodu koju danas imamo”, rekao je ministar obrane.

Na kraju, Plenković se zahvalio organizatorima i autorima izložbe Idi Blažičko i Alexu Brajkoviću, Stjepanu Šandrku, Vjeranu Hrpki i Vladimiru Novaku.
Izložba će biti otvorena do 30. studenoga ove godine.

Otvorenje izložbe Otvorenje izložbe Otvorenje izložbe Otvorenje izložbe Otvorenje izložbe Otvorenje izložbe Otvorenje izložbe Otvorenje izložbe Otvorenje izložbe Otvorenje izložbe Otvorenje izložbe