Foto: HRZ i PZO

Pet Canadaira upućeno u gašenje požara na Miljevački plato

Pet Canadaira CL-415 Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO)  iz vojarne Zemunik danas, u  petak 15. srpnja 2016. u poslijepodnevnim satima upućeno je na gašenje požara na Miljevački plato  u Šibensko-kninskoj županiji.

Unatoč jakom vjetru koji je otežavao gašenje požara iz zraka današnji požari kod Šibenika i na otoku Visu stavljeni su pod nadzor dok se na požarište kod Obrovca u dva navrata Canadair pokušao probiti no zbog orkanskih udara bure nije uspio djelovati.

Uz gašenje požara iz zraka zračne snage su tijekom dana pružale i potporu zemaljskim vatrogasnim snagama prevozeći vatrogasnu opremu helikopterom Mi-8 MTV na požarište na otoku Visu.

Od službenog početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja 2016.), zračne snage ukupno su bile angažirane na 15 požarišta (pet u Šibensko-kninskoj, po četiri u Dubrovačko-neretvanskoj i Zadarskoj te dva u Splitsko-dalmatinskoj županiji).