Foto: HRZ

Pet protupožarnih aviona sudjelovalo u gašenju četiri požara

Zračne snage iz sastava PP NOS RH sudjelovale su u petak, 24. kolovoza 2018. u gašenju četiri požarišta s pet protupožarnih aviona

Zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) angažirane su u petak, 24. kolovoza 2018. u gašenju četiri požarišta s ukupno pet protupožarnih aviona.

Prvi požar na području Mrdakovica – Benkovačka cesta- Raslina kod Šibenika gasila su dva Airtractora AT-802.

Ostala tri požara uočio je pilot Airtractora koji se nalazio na protupožarnom izviđanju te je odmah pristupio njihovom gašenju slijedećim redosljedom: kod mjesta Radonić – Nakići kod Drniša, zatim na području Lećevice- Kapetanovići u zagorskome dijelu Splitsko-dalmatinskoj županiji te na požarištu Biokovo – Kamenik.

Na požarište na Biokovu upućene su i dodatne snage i to dva Canadaira CL-415.

Pilot Airtractora koji je sudjelovao u gašenju požara Raslina kod Šibenika bojnik Danijel Kos kazao je kako su sa gašenjem požara započeli dok je bio u samom začetku i za nepunih sat vremena gašenja oba Airtractora izbacili su oko 20-ak vodenih bombi nakon čega je požar stavljen pod nadzor, a na terenu su ostali vatrogasci koji provode sanaciju požarišta.