5. HRVCON - Poljska

Svečani ispraćaj 5. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj održan u utorak, 22. listopada 2019. | Foto: MORH / M. Čobanović

Peti hrvatski kontingent ispraćen u NATO eFP u Poljsku

Zapovjednik hrvatskog kontingenta bojnik Marijan Žukina: Uvjeren sam u uspješno izvršenje zadaća hrvatskih vojnika u prijateljskoj Poljskoj

U vojarni „Bilogora“ u Bjelovaru u utorak, 22. listopada 2019. održana je svečanost ispraćaja 5. hrvatskog kontitngenta (HRVCON-a) eFPBG – POL u NATO aktivnost Ojačane prednje prisutnosti u Republiku Poljsku.

Uz pripadnike kontingenta, članove njihovih obitelji i prijatelje, ispraćaju su nazočili izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Drago Matanović, vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj brigadir Robert Matthers, predstavnici grada Bjelovara, Bjelovarsko-Bilogorske županije kao i predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Ministar Krstičević: Hvala obiteljima pripadnika Hrvatske vojske na potpori

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević na početku je uputio poruku obiteljima pripadnika kontingenta: “Zahvaljujem vam na vašem strpljenju, potpori i razumijevanju bez koje pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske ne bi bili ni približno tako uspješni u izvršavanju svojih zahtjevnih i složenih zadaća”.

ministar Krstičević
Ministar obrane RH Damir Krstičević | Foto: MORH / M. Čobanović

U obraćanju pripadnicima Hrvatske vojske istaknuo je: “Naše sudjelovanje u aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti odraz je našeg poštovanja i solidarnosti prema poljskom narodu, ali i naša temeljna obveza kao članice NATO-a, najmoćnijeg vojno-političkog saveza u ljudskoj povijesti. Budite dostojni predstavnici časne pobjedničke Hrvatske vojske i naše Domovine, i uvijek svjesni žrtve koju su položili naši hrvatski branitelji”, zaključio je ministar Krstičević poželjevši pripadnicima kontingenta uspješnu i sigurnu misiju te sretan povratak obiteljima.

general-pukovnik Drago Matanović
Zamjenik načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Drago Matanović | Foto: MORH / M. Čobanović

Zamjenik načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Drago Matanović naglasio je kako sudjelovanjem u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti Hrvatska vojska još jednom potvrđuje svoju pripadnost zajednici profesionalnih i obučenih vojski, na čiju potporu naši građani, saveznici i partneri mogu uvijek računati.

Zapovjednik 5. HRVCON-a bojnik Žukina: Uvjeren sam u uspješno izvršenje zadaća

Zapovjednik 5. HRVCON-a eFPBG – POL bojnik Marijan Žukina naglasio je kako su svi pripadnici 5. kontigenta HRVCON-a uspješno završili ciklus zahtjevnih priprema, ustrojavanja, opremanja i obučavanja te kako su u potpunosti spremni za zadaće i izazove koji su pred njima.

“Ova misija je za nas vrijedno iskustvo zato što ćemo u Poljskoj obavljati zadaće koje radimo i kod kuće, u Hrvatskoj, no multinacionalno okruženje u misiji će biti novi izazov. Zadaća je zahtjevna, zahtijeva angažman svih pripadnika kontingenta i vjerujem kako ćemo je uspješno obaviti te se svi sretno i sigurno vratiti kućama.”

Zapovjednik 5. HRVCON-a eFPBG – POL bojnik Marijan Žukina
Zapovjednik 5. HRVCON-a eFPBG – POL bojnik Marijan Žukina | Foto: MORH / M. Čobanović

Snažna poruka zapovjednika hrvatskog kontingenta saveznicima na engleskom i poljskom jeziku

U svom emotivnom govoru bojnik Žukina također se na engleskom jeziku obratio saveznicima s kojima Republika Hrvatska sudjeluje u borbenoj grupi u sklopu NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj. Također, na poljskom jeziku poslao je poruku domaćinima, Poljskoj, kazavši kako će im Hrvatska vojska pružiti bezrezervnu potporu u nadolazećoj aktivnosti.

Glavninu snaga 5. HRVCON-a čine pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

5. HRVCON eFPBG – POL broji 80 pripadnika od čega tri žene. Kontingent će tijekom narednih šest mjeseci biti smješten na sjeverozapadu Poljske u kojem je smještena borbena grupa NATO-a koju, uz Hrvatsku vojsku, sačinjavaju pripadnici oružanih snaga SAD-a, Rumunjske i Velike Britanije.

Ispraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku PoljskuIspraćaj 5. HRVCON-a u Republiku Poljsku