5. HRVCON Hrvatska vojska

5. HRVCON | Foto: MORH / M. Škovrlj

Peti hrvatski kontingent spreman za aktivnost u Poljskoj

Vježba s bojevim gađanjem pokazala je spremnost 5. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj

Uručivanjem službene ocjene od strane ocjenjivačkog tima zapovjedniku 5. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u republici Poljskoj (5. HRVCON eFPBG-POL) u četvrtak, 29. kolovoza 2019. završio je ciklus obuke sastavnice koja se priprema za navedenu aktivnost.

Vježba na zemljištu s bojevim gađanjem “Vulkan 19/2” provedena je na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju s ciljem ocjenjivanja borbene spremnosti 5. HRVCON-a.

Direktor provedbe vježbe bio je bojnik Josip Jolić, zamjenik zapovjednika Topničko-raketne bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

“Vježba je planirana i provedena sukladno Uputi o provedbi vojnih vježbi. Svi elementi u potpori vježbe pokazali su visoku razinu motiviranosti tijekom provedbe aktivnosti”, istaknuo je direktor provedbe vježbe.

5. HRVCON Hrvatska vojska
5. HRVCON | Foto: MORH / M. Škovrlj

Završno ocjenjivanje spremnosti postrojbe proveo je ocjenjivački tim Hrvatske kopnene vojske na čelu s pukovnikom Karlom Krešićem.

Ocjenjivanje je provedeno sukladno metodologiji i procedurama CREVAL programa, a postrojba je dobila završnu ocjenu borbeno spreman (Combat Ready), odnosno uvježbana je i opremljena za upućivanje na područje provedbe aktivnosti.

Glavninu od 80 pripadnika 5. HRVCON-a čine pripadnici Topničko-raketne bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR).

Kontingent će od kraja listopada 2019. biti smješten na vojnom poligonu “Bemowo Piskie”, gdje će u sastavu borbene grupe pod vodstvom SAD-a sudjelovati u NATO vođenoj aktivnosti. Osim pripadnika 5.HRVCON-a u borbenoj grupi nalaze se pripadnici oružanih snaga SAD-a, Rumunjske, i Velike Britanije.

“Iznimno sam zadovoljan na pokazanoj razini sposobnosti svih pripadnika kontingenta. Kroz procese ustrojavanja, opremanja i obučavanja te kroz provedbu ocjenjivanja svih razina od pojedinca do razine bitnice pripremili smo se za provedbu završnog ocjenjivanja. Dobivena ocjena samo je potvrda i pokazatelj kvalitetne provedbe navedenih procesa“ izjavio je bojnik Žukina, zapovjednik 5. HRVCON-a.

Peti hrvatski kontingent spreman za aktivnost u PoljskojPeti hrvatski kontingent spreman za aktivnost u PoljskojPeti hrvatski kontingent spreman za aktivnost u PoljskojPeti hrvatski kontingent spreman za aktivnost u PoljskojPeti hrvatski kontingent spreman za aktivnost u PoljskojPeti hrvatski kontingent spreman za aktivnost u PoljskojPeti hrvatski kontingent spreman za aktivnost u PoljskojPeti hrvatski kontingent spreman za aktivnost u PoljskojPeti hrvatski kontingent spreman za aktivnost u Poljskoj