Foto: MORH/ J. Kopi

Plenković, Krstičević i Butković u Delnicama

Predsjednik Vlade RH Plenković i ministri Krstičević i Butković nazočili su sastanku Kriznog stožera i obišli hrvatske vojnike u Delnicama

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u pratnji posebnog savjetnika ministra obrane Bože Kožula, načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadnog generala Siniše Jurkovića i zapovjednika Zapovjedništva za specijalne snage brigadnog generala Perice Turalije, posjetili su u nedjelju, 25. veljače 2018. godine Grad Delnice koje je pogodilo snježno nevrijeme.

U Delnicama su se sastali sa županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom i gradonačelnikom Grada Delnica Ivicom Kneževićem tijekom kojega je naglašeno kako od Vlade RH očekuju dodatnu financijsku pomoć Delnicama, s obzirom da je proračun za zimsku službu za ovu sezonu premašen.

Također, Plenković, Krstičević i Butković sudjelovali su i na sastanku Kriznog stožera Grada Delnica, a po završetku sastanka obišli su pripadnike Oružanih snaga RH i zimske službe na terenu koje su angažirane na aktivnostima otklanjanja posljedica snježnog nevremena u Delnicama.

Tom prigodom, predsjednik Vlade RH Plenković zahvalio je na predanom radu gradonačelniku Kneževiću i županu Komadini te svim članovim Kriznog stožera, pripadnicima Hrvatske vojske, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, Hrvatskoj gorskoj službi za spašavanje i ostalim civilnim institucijama koje sudjeluju u otklanjanju posljedica snježnog nevremena. „Razvidno je da je situacija zbog požrtvovnosti i rada svih nadležnih službi vrlo brzo normalizirana. Očišćeni su prilazi školama i vrtiću, Domu zdravlja i upravnim zgradama te svih prilaznih cesta Gorskog kotara“, rekao je Plenković poručivši kako je Gorski kotar iznimno važan za Vladu RH i hrvatsku državu te da će Vlada RH poduzeti sve što bude potrebno kako bi se što prije otklonile posljedice snježnog nevremena. „Vidjet ćemo cjelinu troškova koji će nastati, ukoliko financijski kapaciteti grada, općina, županije ne budu dovoljni pronaći ćemo načine za sufinanciranje ili dodatne intervencije”, rekao je Plenković. Dodao je kako postoje mehanizmi u državnom proračunu, uključujući i proračunske zalihe koji će pomoći podmiriti troškove koji nastaju zbog angažmana ljudi i mehanizacije u otklanjanju posljednica snježnog nevremena pri tome spomenuvši i Zakon o brdsko-planinskim područjima koji će ići u proceduru Vlade u drugom kvartalu ove godine, Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave te Fond izravnanja o jačanju fiskalnih kapaciteta i sufinanciranja rada zimskih službi.

Ministar Krstičević podsjetio je kako je pripadnike pobjedničke Hrvatske vojske obišao na terenu u Delnicama prije dva dana te je imao priliku posvjedočiti da izvrsno obavljaju svoje zadaće i da je ponosan što Hrvatska vojska brine o svom narodu istaknuvši: „Uvjerio sam se kako je u ovakvim iznimnim situacijama potrebna sinergija svih elemenata sustava Domovinske sigurnosti. Zajedničkim djelovanjem svih institucija pružit ćemo pomoć našem narodu, a Hrvatska vojska bit će na raspolaganju svom narodu dokle god to bude potrebno“, poručio je ministar Krstičević.

Ministar Butković također je pozvao sve raspoložive snage na terenu da se priključe pružanju pomoći lokalnom stanovništvu u otklanjanju posljedica snježnog nevremena.

Od jutarnjih sati, danas, 25. veljače 2018., na području Delnica u čišćenju javnih površina, prometnica, prilaza i odvoženja snijega angažirano je ukupno sedam pripadnika Hrvatske kopnene vojske OS RH sa četiri radna stroja.

Podsjetimo, od prvog dana angažmana pripadnika Hrvatske vojske na aktivnostima uklanjanja posljedica snježnog nevremena, od četvrtka, 22. veljače, u radove je bilo uključeno više od 300 pripadnika i oko 30-ak inženjerijskih strojeva i motornih vozila OS RH.

Hrvatska vojska uključila se u otklanjanje posljedica snježnog nevremena tamo gdje je to, prema procjenama nadležnih civilnih institucija najpotrebnije, te u skladu s odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića.

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”2692″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”870″ thumbnail_height=”600″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” template=”/var/www/morh/public_html/wp-content/themes/morh/nggallery/gallery-carousel.php” ngg_triggers_display=”never” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]