Foto: MORH/ M. Čobanović, K. Brigljević

Plenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj Kostajnici

“Pokazali ste snagu i izdržljivost, što je ujedno i dokaz da se uspješno nosimo sa svim ugrozama i opasnostima”

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u pratnji posebnog savjetnika ministra obrane Bože Kožula, načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova, zapovjednika Zapovjedno-operativnog središta brigadnog generala Kreše Tuškana, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadnog generala Siniše Jurkovića i ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragana Lozančića, helikopterom su danas, 13. ožujka 2018. godine izvidjeli stanje poplavom ugrožena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Nakon izviđanja poplavljenih područja, Plenković, Krstičević i Čorić sa suradnicima te predstavnici lokalne uprave i samouprave, Hrvatskih voda, Hrvatske gorske službe za spašavanje, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i policije, nazočili su sastanku Kriznog stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je prošle noći, kada je vodostaj Une premašio 450 centimetara, proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava.

Na sastanku Kriznog stožera gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić izvijestili su nazočne o trenutnoj situaciji na terenu, mjerama i aktivnostima koje su poduzete, kao i o prijedlogu mjera i aktivnosti koje će se poduzeti u cilju normalizacije stanja obrane od poplava na području Sisačko-moslavačke županije. Župan Žinić je zahvalio Hrvatskoj vojsci na pomoći i angažmanu u Letovaniću, kao i predstavnicima Hrvatskih voda, Hrvatske gorske spašavanja i svim civilnim i drugim predstavnicima Kriznog stožera koji su angažirani na obrani od poplave.

Tom je prigodom predsjednik Vlade RH Andrej Plenković također zahvalio svim sudionicima koji su angažirani u obrani od poplava naglasivši kako je najvažnije da, unatoč tomu što su poplavljene četiri kuće u Hrvatskoj Kostajnici, nema ljudskih žrtava i težih ozljeda poručivši da će Vlada RH poduzeti hitne i maksimalne napore kako bi se što prije otklonile posljedice od poplava. Pohvalio je i promtno reagiranje i angažman Hrvatske vojske istaknuvši: “Hrvatska vojska je uključena u svim mogućim situacijama koje smo imali do sada te da je to novi koncept sinergije i Domovinske sigurnosti, gdje koristimo na najbrži i najučinkovitiji način sposobnosti s kojima hrvatska država raspolaže”.

Govoreći o aktivnostima svih sudionika u obrani od poplava potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević je istaknuo kako je u ovakvim iznimnim situacijama potrebna sinergija vojnih i civilnih institucija kako bi se situacija što brže normalizirala i pomoglo onima kojima je to najpotrebnije. “Trebamo iskoristiti sve sposobnosti koje imamo na razini lokalne zajednice i države kako bismo u sinergiji, zajedništvu i partnerstvu napravili najbolje što možemo u ovakvim situacijama”, rekao je ministar Krstičević podsjetivši kako iz svakog iskustva treba pronaći ono najbolje te preventivno djelovati.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić upoznao je sudionike sastanka s trenutnim stanjem te je pozvao sve sudionike sve raspoložive snage na terenu da se priključe pružanju pomoći lokalnom stanovništvu u obrani od poplava.

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov podsjetio je da je tijekom jučerašnjeg dana na području Karlovačke županije bilo angažirano 100 pripadnika OS RH, a tijekom današnjeg dana, rekao je, angažirano je također 100 pripadnika OS RH u Sisačko-moslavačkoj županiji i to u Letovaniću sa 50 pripadnika, u Petrinji s 30 i u Hrvatskoj Kostajnici s 20 pripadnika OS RH te 15 pripadnika u Karlovačkoj županiji na području Logorišta.

Po završetku sastanka, Plenković, Krstičević i Čorić sa predstavnicima lokalne uprave i samouprave obišli su klizišta u Hrvatskoj Kostajnici koja su se aktivirala i zbog kojih je oštećeno oko 10-tak kuća.

Tijekom obilaska ministar Krstičević je naglasio da je Hrvatska vojska spremna pomoći tamošnjem civilnom stanovništvu u inženjerijskim radovima kada god to bude potrebno.

Krstičević je na terenu u Hrvatskoj Kostajnici obišao i vojnike kako bi se upoznao s trenutnim stanjem i aktivnostima na kojima su angažirani prema uputi lokalne uprave poručivši im: “Zahvaljujem vam na angažmanu i pomoći narodu u nevolji. U ovim iznimnim situacijama pokazali ste snagu i izdržljivost, što je ujedno i dokaz da se uspješno nosimo sa svim ugrozama i opasnostima”.

Podsjetimo, ministar Krstičević je danas, 13. ožujka 2018. godine donio Odluku o upućivanju do 100 vojnika za pomoć u obrani od poplava na području Sisačko-moslavačke županije, a jučer, 12. ožujka 2018., Odluku o upućivanju također do 100 vojnika za pomoć u obrani od poplava na području Karlovačke županije.

Plenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj KostajniciPlenković, Krstičević i Čorić u Hrvatskoj Kostajnici