Počela Protupožarna sezona 2019.

Zbog loših klimatoloških uvjeta i dužeg kišnog razdoblja u mjesecu svibnju, početak PP sezone 2019. i puni angažman svih sastavnica domovinske sigurnosti pomaknut je s 1. na 17. lipnja

Temeljem Programa aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2019. godini (NN 35/19) i odluke glavnog vatrogasnog zapovjednika RH u ponedjeljak, 17. lipnja 2019. počela je Protupožarna sezona 2019. Zbog loših klimatoloških uvjeta i dužeg kišnog razdoblja u mjesecu svibnju, početak PP sezone 2019. i puni angažman svih sastavnica domovinske sigurnosti pomaknut je s 1. na 17. lipnja.

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska sudjeluju u pripremi i provedbi Protupožarne sezone 2019. temeljem Programa aktivnosti Vlade RH, sklopljenih sporazuma i Operativnog plana. U suradnji s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice Ministarstvo obrane utvrđuje uvjete i način angažiranja Hrvatske vojske u gašenju požara na otvorenom prostoru.

Za vrijeme trajanja glavnog napora PP sezone 2019. (od 17. lipnja do 30. rujna) kada je u funkciji Operativno vatrogasno zapovjedništvo (OVZ) u Divuljama, Hrvatska vojska angažira se temeljem zahtjeva zapovjednika OVZ-a. Za vrijeme pomoćnog napora požarne sezone (od 1. siječnja do 16. lipnja i od 1. listopada do 31. prosinca) zračne snage djeluju temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta Hrvatske vatrogasne zajednice, a ostale snage temeljem zahtjeva glavnog vatrogasnog zapovjednika RH. Hrvatska vojska u spremnosti je tijekom cijele godine.

Zadaća Hrvatske vojske kroz trajanje PP sezone je pružanje pomoći i potpore lokalnoj zajednici i vatrogasnim postrojbama RH u gašenju požara otvorenog prostora, izviđanje iz zraka, prevoženje vatrogasnih i snaga kopnene vojske i materijalno-tehničkih sredstava zrakom, opskrbljivanje vodom pripadnika vatrogasnih snaga i kopnene vojske i stanovništva ugroženog požarom te spašavanje i evakuacija svih sudionika u gašenju požara, kao i stanovništva ugroženog požarom.

Za provedbu ovih zadaća iz sve tri grane Hrvatske vojske (Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice) ustrojavaju se Protupožarne namjenski organizirane snage – PP NOS OS RH za intervencije iz zraka, na tlu i na moru.

Tako će i ove godine Hrvatska vojska sudjelovati u PP sezoni sa zračnim protupožarnim snagama s ukupno 12 protupožarnih aviona (šest Canadaira CL-415 i šest Airtractora AT-802), te s još dva helikoptera Mi-8 MTV za gašenje požara i prijevoz vatrogasaca i opreme do požarišta. Hrvatska kopnena vojska sudjelovat će s 200 pripadnika u spremnosti za intervencije na požarištima, kao i dodatnim snagama za ojačanje, dok Hrvatska ratna mornarica osigurava desantni brod minopolagač (DBM), desantni jurišni brod (DJB) te dvije gumene brodice.

Novost u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni je angažman aviona Pilatus PC-9M iz sastava Obalne straže za izviđanje te uključivanje besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3” za rano otkrivanje požara i prijenos podataka u realnom vremenu u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama. 
Od početka 2019. godine zračne protupožarne snage sudjelovale su u gašenju 37 požara (13 u Šibensko-kninskoj, 11 u Splitsko-dalmatinskoj, pet u Zadarskoj, po dva u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj županiji i Primorsko-goranskoj županiji), pri čemu je ostvareno oko 115 sati naleta, dok je na požarišta izbačeno oko 3 800 tona vode.

MORH APELIRA: NE KORISTITE DRONOVE BEZ ODOBRENJA

Ministarstvo obrane RH upućuje apel vlasnicima bespilotnih letjelica (dronova) na strogo poštivanje pravila korištenja sukladno zakonskoj proceduri. Svako korištenje istih bez odobrenja može uzrokovati rušenje zrakoplova i dovesti u pitanje živote pilota i članova posade te živote drugih ljudi.

Stoga, MORH poziva vlasnike na puno i dosljedno poštivanje pravila korištenja dronova te posebno apelira na zabranu korištenja dronova u blizini djelovanja zračnih protupožarnih snaga kako ne bi ugrozili sigurnost letačkih posada i živote drugih ljudi.

Zahvaljujemo građanima na razumijevanju i još jednom podsjećamo na zajedničku odgovornost i brigu svih građana Republike Hrvatske o sigurnosti ljudskih života.